Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Češi si začali vybírat prezidenta mezi Zemanem a Drahošem

V Česku začalo dnes ve 14:00 finále prezidentských voleb. Křeslo hlavy státu v nich obhajuje Miloš Zeman, jeho vyzyvatelem je bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Volby jsou označovány za souboj o formu hradní politiky i o směřování České republiky.   

Mezi dnešní voliče budou patřit oba finalisté, hlasovat přijdou zhruba za hodinu. Svůj hlasovací lístek před nočním uzavřením volebních místností odevzdají také šéfové sněmovních stran. Z nich Zemana podpořilo ANO, stejně jako SPD a KSČM. Za Drahoše se postavily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a většinově také Piráti.

Lidé na rozdíl od prvního volebního kola nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek. Dostanou je ve volební místnosti. Hlasovat dnes bude možné do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00. Lidé na rozdíl od prvního volebního kola nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek. Dostanou je ve volební místnosti. Hlasovat dnes budemožné do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00.

Prezidenta může volit zhruba 8,4 milionu voličů. V prvním kole před dvěma týdny tohoto práva využily tři pětiny z nich. Volit mohou čeští občané starší 18 let. Hlasovat mohou i prvovoliči, kteří osmnácté narozeniny oslaví teprve v sobotu. Do volebních místností by si lidé měli vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. A také voličský průkaz, pokud si jej zařídili pro hlasování mimo domovskou obec.

Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní.

Štítky Volby, Zeman, Drahoš, prezident, Česko, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, volební místnost, Akademie věd České republiky, ODS, KSČM, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi si začali vybírat prezidenta mezi Zemanem a Drahošem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.