Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

STAN a Piráti chtějí před hlasování o důvěře hlasovat o vydání Babiše

Piráti chtějí před hlasování o důvěře vládě zařadit na jednání Sněmovny hlasování o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle nich je zásadní vědět, zda chce důvěru získat trestně stíhaný premiér.

Také starostové a nezávislí chtějí přerušit schůzi, na které se má hlasovat o důvěře pro vládu Babiše a místo toho hlasovat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Novinářům to řekl předseda poslanců hnutí Jan Farský. STAN důvěru vládě nevysloví. Lidovci považují za špatné, že Babiš nesestavil většinovou vládu.

Piráti chtějí před hlasování o důvěře zařadit vydání Babiše

Piráti chtějí před dnešní hlasování o důvěře vládě zařadit na jednání Sněmovny hlasování o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle nich je zásadní vědět, zda chce důvěru získat trestně stíhaný premiér. Jednobarevný menšinový kabinet ANO Piráti určitě nepodpoří, výhrady mají mimo jiné k obsahu programového prohlášení.

„Vzhledem k tomu, že už přes měsíc (mandátový a imunitní) výbor doslova obstruuje finální rozhodnutí a žádost o důvěru vládě, kterou chce dnes premiér Babiš předložit, je naprosto zásadní, tak bychom měli vědět, zda o důvěru vlády žádá premiér, který je trestně stíhán či nikoli,“ zdůvodnil předseda Pirátů Ivan Bartoš požadavek, aby Sněmovna dnes hlasovala o vydání Babiše i bez stanoviska mandátového a imunitního výboru.

Piráti jsou podle Bartoše připraveni hlasovat i pro přerušení schůze, pokud by přišel racionální návrh na to, aby Sněmovna s hlasováním o důvěře počkala až na konečné rozhodnutí mandátového a imunitního výboru o vydání Babiše.

Bartoš dnes také zopakoval stanovisko pirátského poslaneckého klubu, že Piráti důvěru menšinové vládě ANO nedají a budou aktivně hlasovat proti. „Česká pirátská strana již dlouhodobě v rámci své strategie deklarovala, že nepodpoří vládu, kde bude dominantní role ANO, kde budou lidé s problematickou korupční minulostí,“ řekl. Pirátům vadí také úpravy vládního programového prohlášení, ze kterého proti první verzi vypadlo zrušení výjimky pro ČEZ a Českou poštu z registru smluv.

Podle Bartoše se na vyslovení nedůvěry Babišově vládě shoduje i většina strany, ve vnitrostranické anketě podporuje postup poslaneckého klubu 96 procent všech Pirátů.

STAN chce místo o důvěře hlasovat o vydání Babiše a Faltýnka

Starostové a nezávislí chtějí přerušit schůzi, na které se má hlasovat o důvěře pro vládu Andreje Babiše (ANO). Místo toho by se podle nich mělo hlasovat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda. Novinářům to řekl předseda poslanců hnutí Jan Farský. STAN důvěru vládě nevysloví. Farský označil Babiše za zcela nedůvěryhodného politika, podle poslankyně Věry Kovářové jeho vláda důvěru ztratila dřív, než o ni požádal.

Farský na adresu Babiše uvedl, že s žádostí o důvěru před poslance předstupuje zcela nedůvěryhodný politik, který je veden ve svazcích někdejší československé tajné policie StB, vyšetřován z podvodu a evropské orgány ho označily za podezřelého ze dvou trestných činů. „Proto pro tuto vládu hlasovat nebudeme,“ konstatoval.

Odložení hlasování o důvěře by mohlo podle Farského “ušetřit“ jeden promrhaný pokus o sestavení kabinetu v situaci, kdy prezident Miloš Zeman slibuje opětovné pověření Babiše a premiér současně avizuje, že i při druhém pokusu bude usilovat o menšinovou vládu. „V této situaci je lepší počkat na nově zvoleného prezidenta,“ uvedl. První kolo prezidentských voleb se koná tento týden.

Starostové naopak chtějí zařadit bod, ve kterém by se hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka, protože projednávání jejich případu v mandátovém a imunitním výboru se neúměrně natahuje. „Minulá Sněmovna rozhodla za 27 dní od doručení žádosti (o vydání), dnes je to 50. den,“ řekl. Oproti minulému volebnímu období, kdy Sněmovna dvojici představitelů ANO ke stíhání vydala, se podle Farského přitom nic nezměnilo, argumentaci české policie naopak jen podpořila zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle Farského podpoří postup mimo jiné Piráti.

Kovářová kritizovala to, jak ANO přistupuje k tvorbě programového prohlášení vlády. STAN navrhoval při jednání o rozpočtu pro rok 2018 rozšíření kapacit mateřských škol, posílení péče pro památky a zvýšení platů pro učitele, připomněla. Nyní náhle kabinet se všemi body počítá, i když je poslanci ANO před měsícem jednohlasně odmítli, dodala. „Vláda, která žádá o důvěru, svými kroky důvěru již ztratila,“ řekla.

Lidovci považují za špatné, že Babiš nesestavil většinovou vládu

KDU-ČSL na dnešním jednání Sněmovny nedá důvěru menšinové jednobarevné vládě hnutí ANO. Lidovci považují za nesprávné, že se premiér Andrej Babiš (ANO) nepokusil o sestavené většinového kabinetu. Důvěru vládě lidovci nechtějí spojovat s kauzou financování farmy Čapí hnízdo, kvůli níž žádá policie o vydání Babiše ke stíhání. Nechtějí proto přerušovat dnešní schůzi Sněmovny ani zařazovat na dnešní program hlasování o vydání Babiše ještě před rozhodnutím mandátového a imunitního výboru.

Podle lidovců je několik možností pro vznik většinové vlády, ale ANO o nich vůbec nejednalo. „Premiér nejednal o koaliční vládě, protože ji nechce,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Já si neumím moc představit, že by (rakouský kancléř) Sebastian Kurz nebo (německá kancléřka) Angela Merkelová řekla, mě už to nebaví v koalici, já chci vládnout sama, a tak mi dejte důvěru. To je spíš taková orientální mentalita,“ řekl s poukazem na povolební vyjednávání v sousedních zemích.

Vytvoření menšinové vlády, která nemá zajištěnou důvěru, označil Bělobrádek za manažerské selhání Babiše a prezidenta Miloše Zemana, který záměr předsedy ANO podpořil. Podle Bělobrádka je pro politickou a ekonomickou stabilitu Česka třeba, aby mělo většinovou vládu, bez ohledu na to, zda v ní KDU-ČSL bude.

Lidovci také nechtěli spojovat důvěru vládě s kauzou Čapí hnízdo, i když by podle nich měla Sněmovna vydat Babiše ke stíhání. Podle nich je ale třeba, aby mandátový a imunitní výbor celou záležitost projednal, než se vydáním bude zabývat plénum Sněmovny. Proto nepodpoří návrh na to, aby dnes poslanci o vydání hlasovali i bez stanoviska výboru. Nechtějí ani přerušit schůzi Sněmovny do doby, než výbor rozhodne, o důvěře vládě by se podle nich mělo hlasovat dnes.

Autoři | Foto Flickr

Štítky Bartoš, Babiš, STAN, Piráti, vláda, důvěra, Andrej Babiš, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Jan Farský, Čapí hnízdo, trestní stíhání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STAN a Piráti chtějí před hlasování o důvěře hlasovat o vydání Babiše  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.