Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Na Slovensku vznikla koaliční krize, předseda SNS Danko nečekaně vypověděl smlouvu

Slovenská národní strana (SNS) vypověděla koaliční smlouvu. Oznámila to šéfka komunikačního oddělení strany Zuzana Čižmáriková. Podle serveru Sme to ale neznamená pád vlády: pokud by o něj SNS usilovala, musela by se pokusit prosadit nedůvěru kabinetu. Tisková agentura SITA uvedla, že SNS jednostranně koaliční smlouvu vypovědět nemůže, jelikož dohoda stanovuje, že zrušení smlouvy musí být písemné a musejí ho podepsat předsedové všech tří koaličních stran.

Ve slovenské koalici je konflikt kvůli ministerstvu školství. Podle Sme předseda strany SNS a také sněmovny Andrej Danko požaduje změnu pravidel fungování koalice. Místopředseda SNS Jaroslav Paška nevyloučil předčasné volby.

Ve vládě jsou kromě SNS také nejsilnější z koaličních partnerů Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica a strana Most-Híd Bély Bugára. Totéž – tedy písemný záznam a podpisy – platí i pro jakékoli případné změny, doplňky nebo dodatky ke smlouvě.

Spor se týká ministra školství Petra Plavčana (SNS), který je kritizován za údajně netransparentní rozdělování evropských dotací na vědu a výzkum. Opozice jej už před několika dny vyzvala k rezignaci a požádala rovněž SNS, aby se rezortu vzdala.

Opoziční politik Boris Kollár se domnívá, že by dnešní události mohly být jenom pokusem vyvolat nátlak na Fica. „Možná, že (Danko) Ficovi pouze pohrozil vypovězením koaliční smlouvy, a já si osobně myslím, že tak by to mohlo být, jelikož něco takového může udělat jenom blázen,“ řekl Kollár podle serveru Pravda.

Strana Svoboda a Solidarita (SaS) už oznámila, že pokud bude výsledkem současných událostí rozpad vlády, pak je SaS připravena na předčasné volby.

Foto Peter Zelizňák (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky Slovenská národná strana, Slovensko, Andrej Danko, koaliční smlouva, vláda, Robert Fico, Jaroslav Paška, Boris Kollár, Béla Bugár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Slovensku vznikla koaliční krize, předseda SNS Danko nečekaně vypověděl smlouvu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.