Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Zeman zahájil oficiální návštěvu Číny, přiletěl do Pekingu

Český prezident Miloš Zeman po návštěvě Libereckého kraje prakticky ihned zamířil na pražské letiště Kbely, odkud odcestoval na státní návštěvu Číny. Vládní speciál přistál v Pekingu, kde se prezident setká s čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Zemanova návštěva Číny je naplánována na šest dní. Už v pátek dopoledne se má sejít s čínským prezidentem. Schůzka bude trvat asi půl hodiny a zúčastní se jí i členové národních delegací.

Hlavním motivem Zemanovy čínské cesty by měla být, stejně jako při předchozích návštěvách v letech 2014 a 2015, zejména ekonomická spolupráce. S čínským prezidentem by ale měl mluvit i o mezilidských kontaktech včetně turistického ruchu. Po setkání národních delegací má být podepsáno několik memorand o ekonomické spolupráci.

Zemana v Číně doprovázejí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V delegaci je i několik náměstků ministrů.

Původně měla být ministerská delegace širší, tři ministři za sociální demokracii včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale účast kvůli české vládní krizi zrušili.

Zeman má v plánu také schůzku s předsedou čínské komise pro dohled nad bankami Kuo Šu-čchingem nebo s představitelem společnosti Linglong Tire. Tato firma hledá pozemky na stavbu továrny na pneumatiky za několik miliard korun. Její zástupci nedávno navštívili i průmyslovou zónu v Mošnově na Novojičínsku.

Autoři | Foto Ministerstvo dopravy České republiky

Štítky Miloš Zeman, návštěva, Čína, Peking, Si Ťin-pching, Liberecký kraj, Kbely, Jiří Havlíček, Dan Ťok, Karla Šlechtová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zeman zahájil oficiální návštěvu Číny, přiletěl do Pekingu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.