Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Sobotka stáhl návrh demise, navrhne Zemanovi odvolání Babiše

Páteční dopoledne přineslo zásadní zvrat do stávající vládní krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že nepodá demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít jen premiér. Takový výklad by podle Sobotky nevyřešil příčinu krize, za kterou označil skandály ministra financí Andreje Babiše (ANO). Na Hrad proto už doručil návrh na odvolání Babiše k 9. květnu, prezident se s ním seznámí podle mluvčího Jiřího Ovčáčka podrobně až v pondělí. Babiš řekl, že nechá rozhodnutí o svém odvolání na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Sobotka na dopolední tiskové konferenci řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Sobotka řekl, že se dostal do situace, kdy nebylo možné tolerovat setrvání Babiše ve funkci. Proto tento týden navrhl demisi celé vlády s tím, že by ji bylo možné znovu sestavit na základě současné koalice, ale už bez ministra financí. „K mému velkému překvapení začal prezident republiky veřejně interpretovat ústavu zcela v rozporu s ústavními zvyklostmi,“ řekl. Proto změnil názor a rozhodl se podat Zemanovi návrh na Babišovo odvolání.

Babiš řekl, že nevidí důvod ke svému odchodu z vlády. Argumenty premiéra označil za směšné a postoj předsedy vlády za součást kampaně ČSSD proti němu. Zopakoval, že je sledován a odposlouchávám agenturou, která má blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance. „Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou,“ řekl. Premiérův návrh na své odvolání nechá na posouzení prezidentovi. Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle jeho názoru by ze současné vlády měl odejít pouze Sobotka. Naskakovat na zoufalé hry ČSSD nechci, uvedl Babiš. O situaci bude ještě v pátek jednat vedení hnutí ANO.

Na Pražský hrad dorazil návrh na odvolání ministra financí Babiše, potvrdil Ovčáček. Prezident byl o tom informován, s návrhem se však podrobně seznámí až v pondělí, řekl Ovčáček. Rozhodnout by o něm měl ale nejdříve po svém návratu z cesty do Číny, odkud by měl přiletět 18. května.

Podle ústavních právníků nemá prezident možnost nevyhovět návrhu na odvolání některého z ministrů. Šlo by o porušení ústavy. Sobotka by mohl Zemana k rozhodnutí tlačit kompetenční žalobou, případně by Parlament mohl u Ústavního soudu tvrdit, že se prezident dopustil hrubého porušení ústavy.

Mluvčí zároveň kritizoval Sobotku kvůli tomu, že v návrhu uvedl konkrétní datum, k němuž by měl být Babiš odvolán. Ovčáček řekl, že v ústavě není nic o tom, že by premiér navrhoval termín odvolání. Premiér ji podle něj nezná. „Je to směšný krok, když tam něco takového navrhuje,“ řekl.

Ovčáček také uvedl, že Sobotka mění názory takřka každou hodinu. S vyjádřením proto raději počká, zda si svůj „přemet“ nerozmyslí. V České televizi Ovčáček řekl, že se Zeman Babiše zeptá, zda se chce stát mučedníkem. Reagoval tak pravděpodobně na Sobotkova slova ze začátku týdne, že Babiše nechce odvolat, protože by se stal mučedníkem, jak si sám přeje. Prezident bude podle Ovčáčka postupovat uvážlivě a ve prospěch Česka.

Předseda Senátu Milan Štěch plně podporuje postup premiéra Sobotky. Chování prezidenta Zemana označil za absolutně nepřijatelné, nešetrně podle něj zachází s ústavou, což je z pohledu demokracie velmi nebezpečné. Pokud nebude Zeman akceptovat Sobotkův návrh na odvolání Babiše, má sociální demokracie připraveny další cesty, řekl. V DVTV zmínil podání ústavní žaloby.

„Samozřejmě postup pana premiéra plně podporuju, je to naprostá shoda vedení sociální demokracie,“ poznamenal Štěch při účasti na pietě u Českého rozhlasu. Sobotkův návrh označil za reakci na jednání a chování Zemana. „Pokud pan prezident během čtyř let diametrálně o 180 stupňů změní svůj výklad ústavy ve věci demise vlády, tak samozřejmě na to musíme reagovat. Myslím, že postup pana premiéra je naprosto správný,“ řekl.

TOP 09 páteční Sobotkovo rozhodnutí ocenila, i když podle strany měl k odvolání Babiše přistoupit rovnou. Ohledně konce ministra financí může Sobotka počítat s podporou TOP 09, uvedl šéf strany Miroslav Kalousek. Předseda ODS Petr Fiala označil dění za politickou agónii, k níž přispívají Sobotka, Babiš i Zeman. Zopakoval, že ODS stojí o předčasné volby na začátku září. Uskutečnit volby dřív než v druhé polovině října si přejí i KSČM, proti je naopak Úsvit.

Autoři | Foto Vlada.cz

Štítky Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, ústava, ČSSD, vláda, ministr financí, ANO 2011, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka stáhl návrh demise, navrhne Zemanovi odvolání Babiše  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.