Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha koupí Ďolíček za 121 milionů, další peníze přidá klub

Praha koupí stadion Ďolíček ve Vršovicích. Město zaplatí 121,1 milionu korun, dalších asi sedm milionů doplatí fotbalový klub Bohemians 1905. Majitel Bohemians Real za stadion požaduje 134 milionů, částka se sníží o daň z nabytí nemovitosti, kterou firma namísto Prahy zaplatí. Jednání o koupi přišly na pražský magistrát podpořit desítky fanoušků. Bohemians 1905 mají domluvu s vlastníkem stadionu, že jej mohou využívat do června.

Návrh na koupi stadionu, který předložil radní Libor Hadrava, prošel jednoznačně. Z 58 zastupitelů 56 hlasovalo pro, dva se zdrželi. V rámci dlouhé diskuse vystoupili například bývalí primátoři Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda nebo fanoušci Bohemians včetně herce Ivana Trojana.

Bohemians měli uzavřenou smlouvu jen do konce této sezony, takže jim hrozilo, že pro příští ligový ročník nedostanou licenci. Řádný termín už vršovický klub nestihl. Nejzazší datum pro odvolání je sice 23. květen, ale podle licenčního manažera FAČR Stanislava Rýznara musela být situace vyřešena dříve, ideálně během dubna.

Už to byl jeden z posledních termínů, který mohl být, abychom vůbec stihli licenční řízení. Nájemní smlouva by měla být formalita, samozřejmě se musíme dohodnout na ceně,“ prohlásil Jakubowicz.

Je rád, že nemusí řešit alternativní řešení, například dočasný azyl na jiném pražském stadionu. Bohemians už během ročníku 2009/2010 hráli v blízkém Edenu, kde je doma konkurenční Slavia, ale část fanoušků "Klokanů" zápasy mimo oblíbený Ďolíček bojkotovala.

Náhradních řešení pro zachování první ligy nebylo moc, možná žádné. Těch stadionů, které mají infrastrukturu pro první ligu, není tolik. A ty, které jsou, mají soukromého vlastníka a rozhodně se o ně nechce dělit,“ uvedl Jakubowicz.

O získání stadionu se jedná už od roku 2011. Zástupci Prahy 10 na podzim 2014 schválili výměnu stadionu za sousední pozemky v odhadní ceně 60 milionů. Radnice tak měla místo 109 milionů zaplatit za stadion 49 milionů Kč. Proti dohodě se ale postavilo tehdejší vedení Prahy, jejíž souhlas je nutný pro všechny majetkové převody městských částí nad 50 milionů.

Loni v srpnu dal vlastník stadionu fotbalovému klubu výpověď, ale později smlouvu prodloužil.

ČTĚTE TAKÉ:

Vizitka fotbalového stadionu Ďolíček:

Kapacita: 5000 diváků

Uvedení do provozu: 27. března 1932

Vlastník: akciová společnost Bohemians Real*

Domácí tým: Bohemians Praha 1905

Ostatní: původní hřiště předchůdce Bohemians AFK Vršovice stálo o necelý kilometr dál pod kasárnami v dolíku u Kodaňské ulice, proto se mu říkalo Ďolíček; současný stánek s výrazně větší kapacitou vznikl počátkem 30. let u Botiče z iniciativy tehdejšího předsedy klubu Zdeňka Dannera; v roce 1945 poničil stadion spojenecký nálet, o tři roky později muselo z průčelí hlavní tribuny zmizet Dannerovo jméno i tradiční název klubu, který byl poté několikrát přejmenován; v roce 1951 byl položen trávník místo škváry, v polovině 60. let bylo zprovozněno umělé osvětlení a v létě 1970 se nad Ďolíčkem vztyčila nová kovová tribuna; při dosud poslední rekonstrukci v roce 2007 byl stadion kompletně osazen sedačkami, kapacita se snížila z devíti na pět tisíc; po roce 1989 změnil Ďolíček několikrát majitele, do různých sporů upadl i fotbalový klub; kvůli nevyhovujícím podmínkám museli Bohemians 1905 Ďolíček v roce 2010 na dvě sezony opustit a přesunout se do Edenu; loni v srpnu dal vlastník stadionu klubu výpověď, nyní mají Bohemians 1905 prodlouženou nájemní smlouvu do června.

Přehled vlastníků prvoligových fotbalových stadionů:

Klub Stadion Vlastník
Viktoria Plzeň Doosan Arena město
Sparta Praha Generali Arena klub
Slovan Liberec Stadion U Nisy město
Sigma Olomouc Andrův stadion klub
FK Jablonec Střelnice město
Dukla Praha Škoda Transportation Arena Armáda ČR
FK Mladá Boleslav Městský stadion město
Slavia Praha Eden Aréna společnost Eden Arena**
Vysočina Jihlava Městský stadion město
1. FC Slovácko Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty město
Zbrojovka Brno Městský fotbalový stadion město
Baník Ostrava Městský stadion město
1. FK Příbram Energon Aréna klub
FK Teplice Na Stínadlech klub
Bohemians Praha 1905 Ďolíček společnost Bohemians Real*
Fastav Zlín Letná klub

Poznámka:

* - Většinovým vlastníkem se stane město, poté co pražští zastupitelé dnes schválili koupi stadionu za 121,1 milionu korun, dalších asi sedm milionů doplatí klub

** - Většinovým vlastníkem se stane čínská společnost CEFC, která je od září majoritním vlastníkem Slavie.

Autoři | Foto ŠJů

Štítky Bohemians 1905, fotbalový klub, Pražský magistrát, fotbalový stadion, Vršovice, Stadion Eden, SK Slavia Praha, FC Vysočina Jihlava, peníze, Tomáš Hudeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha koupí Ďolíček za 121 milionů, další peníze přidá klub  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.