Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Minimální mzda a kapitalistické vykořisťování

Jednou ze změn, kterou iniciovala vláda premiéra Sobotky, je zvýšení minimální mzdy. Ta od Nového roku stoupne o sedm stovek měsíčně na „baťovských“ 9900 Kč. V souvislosti s touto problematikou se opět začaly objevovat chvalozpěvy,  že regulace cen práce je vítaný, nezbytný až samaritánský krok – má totiž zabránit „vykořisťování“ zaměstnanců nenasytnými kapitalistickými kreaturami. Jde o naprostý nesmysl.

Kapitalistické vykořisťování je totiž bajka, kterou levicově orientovaní, populisticky naladění nebo neadekvátně vzdělaní jedinci straší zaměstnance stejně tak, jako rodiče straší neposedné děti čerty nebo bubáky pod postelí. Pokud žijeme v zemi, kde je – navzdory administrativním obtížím – možné založit jakoukoliv firmu a konkurovat firmám stávajícím, nemůže se nikdy stát, že se nůžky mezi podnikatelem („kapitalistická zrůda“) a zaměstnancem („vykořisťovaný“) rozevřou až do nebes. Proč? Ukažte mi firmu, kde její zaměstnanci pracují za minimální mzdu a majitel jezdí na jejich úkor ve Ferrari a připaluje si doutníky tisícovkami… A já si hned zítra založím konkurenční podnik! Zaměstnancům přidám, zákazníkům slevím a spokojím se s autem o úroveň nižší třídy a doutníky budu zapalovat zapalovačem. Takhle totiž funguje kapitalismus. Není nelítostný k zaměstnancům, ale k podnikatelům.

Mzdu zaměstnanců v zásadě určují tři faktory – kvalifikace potřebná pro nabízené výrobky nebo služby, poptávka po těchto výrobcích nebo službách a ochota zákazníků za tyto výrobky a služby zaplatit. Ty všechny se pak skloubí v poptávku po práci a vytvářejí pracovní místa. Ať se nám to líbí, nebo ne, mzdu vždycky bude určovat trh. Ne politici.

 

 

Autoři

Štítky minimální mzda, Bohuslav Sobotka, Ferrari

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minimální mzda a kapitalistické vykořisťování  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.