Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

NKÚ prověří v příštím roce výběr daní nebo hospodaření ŘSD

Nejvyšší kontrolní úřad prověří v příštím roce například výběr daně z příjmů fyzických osob, hospodaření Ředitelství silnic a dálnic nebo peníze vynaložené na modernizaci dálnice D1. Uvádí to plán kontrolní činnosti, který dnes úřad zveřejnil na svém webu. V plánu na příští rok je 30 kontrol, což je proti letošku o deset méně, úřad do něj ale během roku může zařadit další kontrolní akce.

Na příjmy státního rozpočtu se zaměří například kontrola výběru daně z příjmů fyzických osob. Týkat se bude i toho, jak se ve výběru daně promítají změny zákonů. Na této dani loni získal státní rozpočet 98,2 miliardy korun, což bylo o 3,7 miliardy meziročně víc, přesto výběr zaostal za plánem o 6,4 miliardy. Kontrola této daně navazuje na kontrolu výběru daně z přidané hodnoty, v níž úřad zjistil, že nové instituty pro boj proti daňovým únikům vyšší výběr DPH nezajistily.

Další kontrola se bude týkat nároků z nespotřebovaných výdajů. Jde o peníze, která ministerstva ušetřila v předchozích letech a za zákonem stanovených podmínek si o ně mohou říci. Úřad opakovaně poukazuje na to, že tyto nároky stále rostou. Podle něj to vytváří riziko pro další čerpání peněz z rozpočtu v dalších letech. K letošnímu 1. lednu už jejich objem vzrostl na 155 miliard korun.

V plánu NKÚ je i kontrola peněz na modernizaci dálnice D1. Začít má v únoru, skončit by měla v prosinci. Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je rozdělená na 21 úseků, které se modernizují postupně. Poslední etapa je plánovaná na rok 2018.

NKÚ prověří i to, jak Ředitelství silnic a dálnic hospodaří se svěřenými penězi a majetkem. Úřad tuto instituci kontroloval v letech 2012 a 2013 a zjistil při ní mimo jiné nárůst výdajů na právní služby. Například mezi roky 2010 a 2011 vzrostly o téměř dvě třetiny.

Kontroloři také prověří, jak armáda nakupuje vybranou techniku, jak hospodaří Národní divadlo nebo Státní úřad pro kontrolu léčiv. Úřad pro kontrolu léčiv, který hospodaří s majetkem státu za zhruba 2,5 miliardy korun, prověřovali kontroloři naposledy v roce 2001. Kontrola hospodaření čeká i Národní bezpečnostní úřad.

Foto RomanM82 | Zdroj ČTK

Štítky daň, Nejvyšší kontrolní úřad, Ředitelství silnic a dálnic, peníze, dálnice, Dálnice D1, Národní bezpečnostní úřad, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NKÚ prověří v příštím roce výběr daní nebo hospodaření ŘSD  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.