Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Turistika: V ČR je téměř deset tisíc ubytovacích zařízení, nejvíce v jižních Čechách

Analýza Českého statistického úřadu o pozitivním vývoji turismu v České republice v letošním roce nabídla mj. i zajímavá čísla o počtu, kvalitativní struktuře a regionálním rozmístění hromadných ubytovacích zařízení. Také informace nepotkáte každý den – pojďme se na ně proto společně podívat.

V prvních třech čtvrtletích letošního roku v České republice fungovalo 9482 hromadných ubytovacích zařízení, které svým klientům nabízely 212 tisíc pokojů a 545 tisíc lůžek. Turisté mohli navíc využít více než 50 tisíc míst pro stany a karavany, převážně v kempech.

Kempů je přitom na celkovém počtu specifikovaných hromadných ubytovacích zařízení nejmenší podíl, jen zhruba 6 %. Největší podíl - celých 37 % - zastávají penziony, 15 % tříhvězdičkové hotely, 7 procentní podíl generují čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely. To jsou úzce určená zařízení.  Zbytek (35 %) je rozložen mezi obecněji definovaná zařízení jako ostatní hotely a hostely, podniková zařízení, chatové osady nebo turistické ubytovny.

Hromadná ubytovací zařízení v České republice



Zdroj: ČSÚ.

Podíváme-li se na regionální strukturu, nejvíce ubytovacích zařízeních funguje v jižních Čechách (1230). Na druhém místě je Královehradecký kraj (1093), Liberecký kraj (923) a Jihomoravský kraj (841). Centrem turistického ruchu je samozřejmě Praha, která eviduje 814 ubytovacích zařízení, přičemž v úzké kooperaci se Středočeským krajem (702 zařízení) nabízí turistům nejvíce možností, kde složit hlavu. Nejméně turistických ubytovacích zařízení nalezneme v Pardubickém kraji (356 zařízení). 

Zajímá vás víc o počtu a struktuře turistů v České republice? Čtěte Malostranskou Drbnu i příští týden.

Autoři

Štítky ubytovací zařízení, Česko, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistika: V ČR je téměř deset tisíc ubytovacích zařízení, nejvíce v jižních Čechách  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.