Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Do 10. ročníku Zažít město jinak se v Praze zapojí 59 míst

Do desátého ročníku akce Zažít město jinak se o nadcházejícím víkendu v Praze zapojí 59 míst. Většina programu bude v sobotu 19. září, někde bude pokračovat i v neděli. Novinářům to řekli pořadatelé ze sdružení Automat. Sousedské slavnosti lidé pořádají také v dalších deseti městech.

V Praze i mimo ni zájemců o pořádání sousedských slavností přibývá. Loni jich bylo v Praze 45 a zapojila se jen čtyři města. "Chceme poukázat na to, že ulice nemusí být jenom dopravní tepna," řekl jeden ze zakladatelů akce Jakub Hradilek z Automatu. Na většině míst bude omezený provoz automobilů, objížďky budou vyznačené.

Před deseti lety podle něj první ročník měl ještě podobu spíše festivalu. "Do programu se zapojila jedna místní kavárna. Spontánně se přesunuli na ulici, štamgasti z okolí program doplnili vlastními aktivitami. To jsme se snažili rozvíjet i v následujících letech," doplnil Hradilek. Letos jsou na programu hudební a divadelní představení, přednášky, výstavy, autorská čtení a výtvarné či taneční dílny.

Všechna místa v Praze mají společný vizuál, který je charakterizuje, často jde o nějakou konkrétní stavbu či zákoutí z dané lokality. Pořadatelé vítají všechny aktivity, se kterými se lidé chtějí zapojit. Odmítají jen vyloženě komerční prezentace místních podniků.

Kromě pořádání konkrétních akcí chce projekt Zažít město jinak také usnadnit lidem pořádání akcí ve svém okolí, spustil proto speciální web. "V současné době je vyřízení záboru administrativně poměrně komplikovaná věc," vysvětlil koordinátor letošního ročníku Martin Šotola. Vzniknout by měl manuál, který by pořadatele nezbytnou byrokracií provedl. Podle radní Prahy 4 pro kulturu Adély Gjuričové (SZ) chce městská část iniciovat změnu magistrátní vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství tak, aby byla k lidem vstřícnější.

Kromě Prahy pořádají sousedské slavnosti Zažít město jinak také v Ústí nad Labem, Ostravě, Roudnici nad Labem, Mnichově Hradišti, Frýdku-Místku, Havířově, Olomouci, Hradci Králové, Krnově nebo Českém Krumlově.

Poprvé se akce Zažít město jinak konala v Praze v roce 2006, kdy se podařilo na jeden den uzavřít pro auta Smetanovo nábřeží. Podrobný program je na webu www.zazitmestojinak.cz.

Autor: ČTK

Štítky Praha, slavnost, Auto*Mat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do 10. ročníku Zažít město jinak se v Praze zapojí 59 míst  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.