Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pád čínské ekonomiky – koho se nejvíce dotkne pokles dovozu do Číny?

Globální byznys se v těchto týdnech pomalu probírá z rány, kterou mu zasadil pád čínské ekonomiky. Jakkoliv se nyní analytici předhánějí v ujišťování, že se to „dalo předpokládat“ nebo že splasknutí čínské bubliny bylo „jen otázkou času“, nepříjemně zaskočených firem bylo skutečně hodně. Srpnová krize, označovaná s historickým odkazem na legendární propady jako „černé pondělí“, mrknutím oka připravila investory o stovky miliard dolarů. Koho se pád ekonomiky nejvíce dotkne?

Za prvních sedm měsíců letošního roku čínská poptávka po dovezeného zboží a službách (zjednodušeně řečeno nákupy čínských domácností a čínských vládních institucí) poklesla o 14,6 %. V redakci The Guardian analyzovali, jak by se světových ekonomik vyvážejících výrobky do Číny dotklo, pokud by podobný pokles v apetitu čínské ekonomiky pokračoval celý rok. Čísla jsou velmi zajímavá: Pokud by trend v poklesu čínské ekonomiky ve srovnání s rokem 2014 pokračoval i nadále, roční čínský produkt by se snížil o 287 miliard dolarů. To je těžko představitelných 7175 miliard Kč.

Na poklesu čínského dovozu by v absolutních číslech nejvíce tratila Austrálie (propad exportu o 25 miliard dolarů činí 1,7 % australského HDP),  dále Japonsko (propad japonského exportu o cca 18 miliard dolarů; 0,4 % japonského HDP) a Německo (propad německého exportu o 14,2 miliardy dolarů; tj. 0,4 % německého HDP). To vše samozřejmě za předpokladu, že se vývoz produktů a služeb nepodaří těmto zemím umístit jinde.

V relativním srovnání, tedy s ohledem na velikost ekonomiky exportéra, jsou nejvíce ohroženy jiné ekonomiky. Vůbec největší problém způsobuje čínský propad Novému Zélandu. Pokles exportních tržeb o 3,54 mld. dolarů by představoval 1,9 % hrubého domácího produktu. Na druhém místě se v nelichotivém žebříčku závislosti na čínské ekonomice umisťuje již zméněná Austrálie, třetí je Jižní Korea s propadem exportních tržeb o 13,88 miliard dolarů, což je jedno procento ročního hrubého domácího produktu.

Česká republika se mezi největšími dovozci do Číny samozřejmě neumisťuje – ročně se z ČR do čínské ekonomiky vyexportuje zboží jen za cca 40 miliard Kč.

Kompletní grafiku The Guardina naleznete zde.

Autoři

Štítky ekonomika, dolar, Čína, export, Austrálie, Česko, The Guardian, Japonsko, Německo, Jižní Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pád čínské ekonomiky – koho se nejvíce dotkne pokles dovozu do Číny?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.