Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jak Čínská krize ovlivní dnešní rozhodování ECB?

Nálada na čínském akciovém trhu přituhuje a pro řadu hráčů na trhu není jednoduché komentovat dění a poskytovat analýzy svobodně a otevřeně. Čínské úřady zjevně začaly hledat obětní beránky, na které by mohly ukázat jako na viníky masivních letních výprodejů. Vyšetřování je vedeno s novináři, analytiky i zástupci regulátora. Zahraničním hráčům (jako například hedgeovému fondu Citadel) byly odebrány licence a nikdo neví, kam zmizela po vyšetřování manažerka velkého čínského hedgeového fondu Li Yifei...Podle úřadů si vzala dovolenou. Podle Financial Times chtějí úřady po analyticích, aby se vyvarovali ostřejších výrazů a některé své závěry zjemnili. Přísnější a hlavně těžko předvídatelné chování úřadů řadu zahraničních hráčů vede k úvahám o opuštění čínského trhu.

Dnes jsou ale čínské trhy zavřené a pozornost se v globálu soustředí jinam. V Evropě konkrétně k zasedání ECB. Bude zajímavé vidět, jak se s čínským šokem popasují evropští centrální bankéři. Zatímco ve Velké Británii i v Americe vesměs převládá sebevědomí - sazby mohou jít nahoru nehledě na problémy Číny - někteří zástupci ECB přeladili rychle na holubičí notu. Hlavní ekonom Peter Praet hovořil dokonce o možnosti dalšího rozšíření měnové expanze v případě, že splnění inflačního cíle nebude na dohled. Více-prezident Victor Constancio byl sice o poznání klidnější, faktem ale je, že Evropa je v součtu vůči čínským potížím zranitelnější než Spojené státy. Problémy Číny, padající ceny komodit a nedávné posílení eura - to vše navíc bezesporu sníží inflační výhled na příští rok. V červnu ještě ECB počítala pro rok 2016 s inflací na 1,5 %, teď bude ráda když se prognóza pro příští rok udrží lehce nad 1 %. Mario Draghi bude dnes pravděpodobně také muset zůstat v holubičí náladě.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny
jabures@csob.cz

Štítky Evropská centrální banka, Financial Times, Evropa, USA, Čína, Mario Draghi, Peter Praet, Jan Bureš, Velká Británie, Poštovní spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak Čínská krize ovlivní dnešní rozhodování ECB?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.