Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Fantova kavárna hlásí znovu otevřeno, podává se tu indická káva

Po dvou letech si mohou cestující čekající na vlak na pražském Hlavním nádraží vychutnat kávu v historických prostorách budovy přímo pod secesně zdobenou kupolí. Do proslulé Fantovy kavárny se nastěhoval indický kavárenský řetězec Café Coffee Day. Nádražní kavárna byla mimo provoz dva roky.

Znovuotevření kavárny je po dvou letech vítaným krokem. Otázkou zůstává, jak moc k impozantním malbám a sochám pasuje moderní unifikovaný interiér vycházející ze stylu ostatních podniků řetězce. Zda by se sem víc nehodila útulná kavárna dýchající prastarou atmosférou?

Pravdou však je, že ve Fantově kavárně je kožené polstrování křesla posazeno na konstrukci dřevěné, nikoli ocelové, jak je tomu u originálu. Vnitřní kavárna je vybavena nábytkem, který odkazuje ke známým kouskům designérů 20. století. Jsou tu třeba křesla připomínající slavnou a dodnes vyráběnou Barcelonu Ludwiga Miese van der Rohe, jimiž je vybavena i brněnská vila Tugendhat.

Částečně to ovšem kompenzuje posezení před uzavřeným prostorem kavárny: „zahrádka“ s výhledem na zdobené stropy.

Kávu (indickou) a dorty tu nicméně nabízí velmi chutné a ceny jsou adekvátní – espresso stojí 49 korun, cappuccino a latte macchiato po 69 korunách. Café Coffee Day návštěvníkům nabízí svoji vlastní kávu, která se dováží přímo z Indie a je upravena speciálně pro evropského zákazníka.

Za horkého léta potěší široká nabídka domácích ledových čajů a limonád (59 korun). Je libo tu z čerstvých pomerančů nebo snad malinovou či zázvorovou? Nebo některou z chlazených kávových specialit? V nabídce nechybí klasické frappé (89 korun) ani zmrzlinové poháry. Při ranním shonu či jako zdravá svačinka pak přijde vhod ovocné či jogurtové smoothie. A pokud si chcete vychutnat něco sladkého ke kávě, vyberete si z nabídky více než deseti dezertů (jednotná cena 79 korun), najdete tu cheesecake i tiramisu nebo zákusky s ovocem.

Na rozdíl od jiných kavárenských řetězců, obsluha funguje na place u stolků a nemusíte tak stát frontu u pokladny, ale v klidu posedět. Rovněž se tu připojíte k wifi, možnost platit kartou je dnes už takřka nezbytností. Kavárna je stejně jako celá budova Hlavního nádraží nekuřácká.

Naopak nevýhodou je absence toalet. Využít musíte ty nádražní o patro níže, kde za vykonání potřeby zaplatíte dvacet korun.

Hlavní nádraží dnes beze strachu

Řetězec Café Coffee Day má po celé Indii téměř půl druhého tisíce kaváren. V Česku patří k menším hráčům, jedenáct provozoven má zejména v obchodních centrech, v Praze v OC Nový Smíchov a Galerii Harfa.

Hlavní nádraží v Praze je kulturní památkou, patří k nejvýznamnějším secesním památkám v Česku. Kavárna byla původně odjezdová hala, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak. Také je ale památkou na architekta celé historické budovy nádraží Josefa Fantu.

Fantova kavárna postavená v letech 1901 - 1909 je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

Komunismus a také stavba rychlostní silnice před budovou však později Hlavnímu nádraží vůbec neprospěly.

Zašlá sláva se sem začala vracet až na sklonku roku 2006, kdy objekt začala rekonstruovat italská společnost Grandi Stazioni. Dnes už vstupní hala strach nevzbuzuje a vítání zahraničních turistů v metropoli je podstatně více reprezentativní. Vzniklo tu nové odbavovací centrum, eskalátory, výtahy a řada obchodů různého zaměření včetně občerstvení a kaváren.

Výměnou za rekonstrukci nádraží získala společnost Grandi Stazioni od Českých drah možnost budovu komerčně využívat po dobu 30 let. Na jaře požádala o prodloužení lhůty na obnovu Fantovy budovy, která měla být hotová v říjnu 2016.

„Zatím jednáme, je třeba najít novou náplň pro využití budovy, která se po otevření nové budovy v 70. letech nepoužívá,“ uvedl mluvčí. Dokončení oprav Fantovy budovy je podle smlouvy z roku 2003 podmínkou pro prodloužení pronájmu prostor nádraží italské společnosti o další tři desítky let.

Foto: Eva Fryšarová, FB Café Coffee Day

Štítky kavárna, káva, hlavní nádraží, Praha, Grandi Stazioni, Ludwig Mies van der Rohe, Indie, Česko, Ladislav Šaloun, Stanislav Sucharda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fantova kavárna hlásí znovu otevřeno, podává se tu indická káva  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.