Počasí dnes32 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Oslava padesáté Země živitelky bude velkolepá

PR článek

Moderní i historické zemědělské stroje, šampionáty masných plemen skotu, návštěvnické soutěže, zemědělství budoucnosti, Dětský zemědělský svět i noví vystavovatelé – přípravy 50. ročníku Země živitelky jsou v plném proudu.

Mezinárodní agrosalon Země živitelka začíná 22. srpna na českobudějovickém Výstavišti, letošní ročník je už padesátý. Dvě živitelky byly vynechány, jedna kvůli povodním, druhá pak byla zrušena kvůli covidovým opatřením.

Začátek v roce 1973, dva ročníky byly vynechány

Poté, co byla tehdejším předsednictvem federální vlády ČSSR přijata „Koncepce československého výstavnictví“, proběhl 1. ročník celostátní zemědělské výstavy Země živitelka na rozhraní srpna a září roku 1973. Byla postavena vstupní brána, prodejní středisko nebo restaurace Berjozka, která nabízela výhradně speciality tehdejší sovětské kuchyně, avšak veškeré stavební úpravy a výstavby do začátku 1. výstavy nebyly hotové.

Výstava Země živitelka se stala magnetem pro obyvatele z celé republiky a stala se postupně nejnavštěvovanější výstavou v republice. Nejúspěšnější v tomto směru byl 4. ročník v roce 1976, kdy branami Výstaviště prošlo neuvěřitelných 805 000 návštěvníků.  Motivy Země živitelky se pravidelně dostávaly na pohlednice a jiné propagační materiály, v roce 1976 byla vydána kolekce poštovních známek na téma Země živitelka.

Nejnavštěvovanější zemědělská výstava 

Agrosalon Země živitelka je i dnes nejnavštěvovanější zemědělskou výstavou, na kterou loni přišlo téměř 112 tisíc návštěvníků. Zájem vystavovatelů se agrosalonu zúčastnit je každý rok mimořádný a výstavní plochy jsou obsazeny rok předem. Země živitelka je dnes největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu, určená pro odbornou i laickou veřejnost, zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory. Agrosalon propaguje i kvalitní české potraviny, jsou zde pravidelně prezentovány novinky a návštěvníci zde najdou kompletní prezentaci zemědělství od historie až pod současné trendy.

Nejnovější i historické stroje, šampionáty a program pro celou rodinu

Vzhledem ke kulatému jubileu budou na agrosalonu vystaveny stroje, které mohli návštěvníci na Země živitelce vidět v průběhu padesátileté historie. Řada vystavovatelů bude mít ve svých expozicích vystavenu jak novou, tak i historickou techniku, často i vývojovou řadu určitého zemědělského stroje.  Novinkou bude „Zemědělství budoucnosti“ neboli „Chytré zemědělství“. První tři dny veletrhu se budou na speciálním venkovním pódiu prezentovat start-upové firmy a projekty s tímto zaměřením.

Předvadiště bude letos ve znamení šampionátů s rekordním množstvím zvířat primárně věnované plemenům skotu aberdeen angus, limousine a dexter. Návštěvníky bude určitě bavit už tradiční rychlostní střiž ovcí a chystají se soutěže o atraktivní ceny.

Dětský zemědělský svět

Inspirovat nejmenší návštěvníky a ukázat, že zemědělství je tradiční obor a důležité odvětví, ve kterém se dnes využívají nejmodernější technologie – to je cílem Dětského zemědělského světa. Děti se seznamují se zemědělstvím formou hry a poznávání. Vyzkouší si sušení sena, orání půdy starým pluhem nebo třeba dojení mléka. Areálem povedou i naučné stezky, na většině stanovišť Dětského zemědělského světa budou i soutěže o skvělé ceny. Země živitelka – to je 6 dnů netradičních zážitků pro celou rodinu.

Vstupenky je již možné zakoupit online na webu Výstaviště České Budějovice, kompletní program a další podrobné informace budou postupně zveřejňovány. Země živitelka, 22. – 27. srpna 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Výstaviště České Budějovice

Štítky výstaviště, České Budějovice, Země živitelka, 50 let

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslava padesáté Země živitelky bude velkolepá  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.