Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.

Bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš na stejné síti napsal, že věří ve zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem pod vedením politika, kterého v kampani podpořil. Uvedl také, že si Slováci vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. "Gratuluji celému Slovensku ke zvolení Pellegriniho prezidentem!," napsal.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) na síti X zmínil, že volby nakonec nebyly takovým dramatem, jak se očekávalo. "Pogratulujme svobodně a demokraticky zvolenému budoucímu prezidentovi a popřejme Slovensku, aby ho v příštích letech nečekala ani žádná jiná dramata. A aby i všechny další slovenské volby byly svobodné a demokratické," uvedl.

Politici vládní ODS výsledek hlasování na síti X spojovali s obavami z destabilizace EU. Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) volby potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm ruského prezidenta Vladimira Putina v Evropské unii a následuje tak cestu Maďarska. "Je mi moc líto všech těch Slováků, kteří dnes chtěli jít jinou cestou… cestou demokracie a svobody," uvedl na síti X.

Senátorka ODS Miroslava Němcová napsala, že nevěří, že se Pellegrini dokáže oddělit od politiky premiéra Roberta Fica, jehož tento výsledek posílil. "Přijdou ještě ostřejší útoky na justiční soustavu, veřejnoprávní média. Budeme se divit. A Rusko bude intenzivněji pokračovat v destabilizaci části zemí Evropské unie i u nás," napsala na stejné sociální síti.

Pellegrini ve volbách získal téměř 1,4 milionu hlasů. Označil to za satisfakci za vše, co ho během kampaně potkalo. Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne centrum, které vládě bude škodit, uvedl příští prezident. Jeho soupeř, kariérní diplomat Ivan Korčok, podporovaný opozicí, obdržel asi 1,23 milionu hlasů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Institut Paměti národa Brno

Štítky ČR, Slovensko, volby, prezident, ohlasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

nic není pozoruhodnější než když mluví humanoidi

Pondělí, 8. dubna 2024, 08:36Odpovědět

Libor Burian

Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte všichni lidé, aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, zemědělci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Zbavit se mafie lichvářských válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, komediantů, lhářů, podvodníků, převlečených soudruhů soukmenovců, děličů Československa, zhasinačů, rozkradačů, tunelářů, odkláněčů, Panama Pandora daňových rájařů odkláněčů kterých je 300(srovnatelný Izrael jich má 665 !!). Jako na Islandu kde ty šmejdy, parazity vyhrali i s jejich mafiánskou stavební krizi' 2008, a jsou v desítce nejbohatších zemí.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 17:30Odpovědět

Lubomir Chladek

Ta to nejlepší vláda Ukrajinskočeské republiky je ve skutečnosti nejhorší poslední vládou ve své historie tohoto státu České republiky ve všem možném. Češi jen svým způsobem mohou tiše závidět všem Slovákům že se dokázali tak rychle zmobilizovat k účasti v prezidenských volbách.

Neděle, 7. dubna 2024, 23:19Odpovědět

leo podstanický

Mossad nedokázal sfalšovat volby jak to udělal u Čaputové, kdyby bylo korespondenční povoleno výsledek by byl 50,3 ve prospěch ...

Pátek, 12. dubna 2024, 08:39Odpovědět

Libor Burian

Mosad bude mít hodně práce s honèním vlastních šmejdů kteří lidí nechali lidí osudu a teroristům.

Pátek, 12. dubna 2024, 10:04Odpovědět

leo podstanický

volit jsem co myslíte?

Pondělí, 8. dubna 2024, 08:36Odpovědět

Lubomir Chladek

Ze strany pěti demoliční nejhorší a také ve své historií tohoto státu České republiky je to jen a jen pouhý alibismus nic víc nic mín.

Neděle, 7. dubna 2024, 23:12Odpovědět

Libor Burian

Vražedná mafie alcaponů neschopná řídit ani kolotoče, převlečení soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Sprcha, Dežo, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Hlava22, Volyň, Okupace v 26 obrazech, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Okamžik záblesku, Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Doktor divnoláska, Už je tady zas" o nesmrtelností té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky. Planeta opic, Pošťák, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona. Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,..

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 17:44Odpovědět

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.