Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čaputová vyzvala Slováky v Česku, aby se zúčastnili prezidentských voleb

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala Slováky žijící v Česku, aby šli k prezidentským volbám, jejichž první kolo bude na Slovensku v sobotu. Jde o participaci na demokracii, v jejíž obraně je bývalý prezident Václav Havel zdrojem inspirace. Čaputová to dnes řekla novinářům v Praze po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem, s nímž následně zamířila na projekci dokumentu Tady Havel, slyšíte mě?

Havla a Pavla označila Čaputová za prezidenty, kteří jsou jí blízcí. "Je pro mě samozřejmě zdrojem velké inspirace, pokud jde o budování a obranu demokracie, ale i pokud jde o participaci na ní, účast na demokracii," řekla Čaputová o Havlovi. Na Slovensku budou už tento týden prezidentské volby, které dávají lidem příležitost využít jejich demokratické právo, podotkla. "Zvu všechny lidi, kteří mají volební právo na Slovensku a žijí tady v Čechách, aby neváhali a aby přišli," dodala. Čaputová v prezidentských volbách svůj mandát neobhajuje, případné druhé kolo voleb bude 6. dubna.

Čaputová do ČR dorazila na pozvání Knihovny Václava Havla. Pavel řekl, že je rád, že přijela a bude vždy vítaná. "Cokoli dnes slyšíme o kvalitě česko-slovenských vztahů, je třeba brát s rezervou," uvedl. Vztahy podle něj jsou a budou dobré, a pokud spolu vlády nesouhlasí u jednoho zahraničněpolitického problému, neznamená to narušení vztahů. Pavel tak komentoval rozdílný pohled české a slovenské vlády na konflikt na Ukrajině a na podporu Ruskem napadeného státu, kvůli kterému český kabinet zrušil plánované společné zasedání vlád obou zemí, což vyvolalo kritiku mimo jiné slovenského premiéra Roberta Fica.

Čaputová řekla, že krok české vlády znamená dočasné přerušení nadstandardních konzultací, ne přerušení spolupráce se slovenskou vládou. Zopakovala, že rozumí důvodům, které pro to česká vláda měla, že jde o hodnotové rozdíly. Netýká se to ale vztahů mezi zeměmi ani jejich občany, zdůraznila. Všichni chtějí spravedlivý mír a mnoho zemí Evropy se rozhodlo podporovat Ukrajinu v tom, aby se za jednací stůl posadila silnější, řekla. "Na tomto byla založená pozice předcházejících vlád Slovenské republiky a v tomto má aktuální vláda zřejmě jiný pohled," dodala.

Čaputovou i Pavla před projekcí filmu, na kterou přijela i bývalá první dáma Dagmar Havlová, přivítal režisér Petr Jančárek. Dokument Tady Havel, slyšíte mě? je o posledních letech života prvního českého prezidenta, kdy Havel mimo jiné režíroval film podle námětu své divadelní hry Odcházení. Dokument, který obsahuje dosud nepublikované záběry, měl premiéru na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Tuzemská kina snímek uvedou od 11. dubna.

Odpoledne Čaputová u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uctila památku obětí prosincové střelby, při níž ve škole přišlo o život 14 lidí a pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Slovenská prezidentka také položila věnec k pamětní desce Jana Palacha a krátce debatovala také se studenty fakulty, kteří na ni u budovy čekali. Setkala se také s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky ČR, Slovensko, prezident, Čaputová, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čaputová vyzvala Slováky v Česku, aby se zúčastnili prezidentských voleb  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.