Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

EU v letech 2007 až 2023 proplatila českým krajům 1,26 bilionu korun

Evropská unie od roku 2007 do konce roku 2023 proplatila českým krajům finanční podporu v hodnotě 1,26 bilionu korun. Právně přislíbená částka na realizaci plánovaných projektů byla o 250 miliard korun vyšší. Nejvíce peněz putovalo do Středočeského kraje, kterému bylo proplaceno téměř 156,9 miliardy korun. Po něm následovaly Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Nejméně peněz naopak čerpaly Karlovarský a Liberecký kraj. Nejvíce podpory pro kraje směřovalo na projekty spojené z dopravní infrastrukturou, které jsou také součástí operačních programů v oblasti rozvoje regionů. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Za období 2004 až 2006 nemají úřady ucelená data, celková suma za 20 let členství Česka v EU je tak reálně ještě vyšší.

Nejvíce dílčích prostředků bylo od začátku členství ČR v EU přiděleno na rozvoj regionů, 486,6 miliardy korun. Tvořily tak přibližně čtvrtinu z celé sumy 1,9 bilionu korun, které Česko z unie získalo. Do této oblasti patří například programy zabývající se rozvojem venkova, revitalizace brownfieldů a podpora menších obcí. Na rozvoj dopravy, do které spadá páteřní, příměstská a městská dopravní infrastruktura, bylo přiděleno téměř 400 miliard korun.

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník ale ČTK řekl, že více než čtvrtina přidělených financí na regionální rozvoj mohla v praxi putovat také na stavbu a rekonstrukce silnic II. a III. třídy či na stavbu vlakových nádraží. Celkově tak mohly finance vynaložené na dopravu tvořit až polovinu všech příjmů krajů z evropských fondů.

V období 2007 až 2013 bylo nejvíce peněz vyčleněno pro Středočeský a Moravskoslezský kraj. Oba kraje měly nasmlouvané finance za téměř 94 miliard korun a vyplaceno jim bylo téměř 87 miliard korun. Ve Středočeském kraji bylo nejvíce peněz přislíbeno z EU na Operační program Doprava, přibližně 25 miliard korun. V Moravskoslezském kraji byl největší podíl dotací právně předjednán na Regionální operační program Moravskoslezsko.

Oba kraje zatím nejvíce čerpají dotace také v aktuálním programovém období. V něm ale Středočeský kraj nejvíce čerpal z Operačního programu Životní prostředí a Moravskoslezský kraj z Operačního programu Doprava. Podle Zahradníka za úspěchem těchto dvou krajů v čerpání dotací stojí hlavně jejich velikost, aktivita žadatelů, a v případě Moravskoslezského kraje i možnost čerpání z Operačního programu Spravedlivá transformace, který je určen pro kraje dříve zasažené těžbou.

V období 2014 až 2020 vedle Středočeského kraje nejvíce čerpal Jihomoravský kraj. I tam bylo nejvíce peněz přislíbeno na dopravu, oproti jiným krajům mu ale bylo přiděleno také o několik miliard více na výzkum, vývoj a vzdělávání.

Karlovarský a Liberecký kraj čerpaly dotace podle Zahradníka nejméně, jelikož nejsou tak lidnaté, chybí jim administrativní kapacita a schopnost podílet se na spolufinancování z dalších zdrojů. Karlovarský kraj má přitom vedle Ústeckého kraje podobně jako Moravskoslezský kraj možnost žádat o podporu z programu Spravedlivá transformace. Liberecký kraj pak má velký potenciál například v cestovním ruchu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, hospodářství, správa, kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:16Odpovědět

EU v letech 2007 až 2023 proplatila českým krajům 1,26 bilionu korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.