Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vláda vyjde vstříc části požadavků zemědělců, kteří hrozí protesty

Vláda letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství. Po jednání se zástupci zemědělských organizací, které hrozí protesty, to novinářům řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podobné požadavky byly mezi pěti podmínkami Zemědělského svazu a Agrární komory pro to, aby nepřikročily k protestu zemědělců 7. března v Praze. Rozhodnutí, zda budou protestovat, je na zemědělcích, dodal Výborný.

Ministr jednal s předsedou Zemědělského svazu Martinem Pýchou a prezidentem Agrární komory Janem Doležalem. Podpora z národních zemědělských dotací se podle Výborného letos posílí v programu na podporu životní pohody zvířat z dosavadních 672 milionů korun o 550 milionů korun. Na dvou miliardách korun na slevy na sociálním pojištění zaměstnanců v zemědělství pro příští rok je dohoda s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), řekl ministr.

Výborný zopakoval, že vláda bude pokračovat v omezování byrokracie v zemědělství, jako příklad uvedl zrušení podmínky dokládání bezdlužnosti u investičních podpor. Ministerstvo zemědělství podle něj také zjišťuje rozsah kontrol v zemědělství a jejich potřebnost, cílem je odstranění opakovaných kontrol. Ministr připomněl i plán letos zacílit na střední zemědělské podniky investiční podporu v objemu až tří miliard korun, což oznámil už po čtvrteční schůzce se zemědělci.

Zemědělci žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Evropskému zemědělství by podle ministra mělo pomoct také omezení dovozu obilovin a olejnin z Ruska. S ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) hledá na unijní úrovni cesty, jak tomu do budoucna zabránit, řekl. Česka se podle něj problém přímo netýká, protože sem dovoz z Ruska nesměřuje, ale snižuje ceny zemědělských komodit.

Vláda podle Výborného naplnila naprostou většinu požadavků zemědělských skupin a posun ve vyjednávání zástupci zemědělských spolků ocenili pozitivně. Zároveň se společně shodli na tom, že se o podmínkách nedá jednat formou ultimát. Splněny podle Doležala nejsou například požadavky na návrat zdanění zemědělské půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem nebo na zvýšení národních dotací na úroveň z roku 2022. Chybí také slib akutního záchranného balíčku pro zemědělce, než začne znovu fungovat trh.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky ČR, zemědělství, vláda, Výborný, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Sobota, 2. března 2024, 11:03Odpovědět

Vláda vyjde vstříc části požadavků zemědělců, kteří hrozí protesty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.