Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poslanci budou hlasovat o uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví

Sněmovnu čeká příští týden hlasování o poslanecké novele o uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro páry stejného pohlaví. Žádná jiná předloha v závěrečném schvalování v současnosti v dolní komoře není. Na řádné schůzi, která začne v úterý odpoledne, by se tak poslanci měli věnovat návrhům zákonů v úvodním kole a zejména ve druhém čtení. Budou také volit člena Rady Českého rozhlasu. Ve středu se zákonodárci sejdou i k mimořádnému jednání svolanému z podnětu opozičního hnutí ANO k migračnímu paktu Evropské unie.

Novela občanského zákoníku o manželství i pro dvojice stejného pohlaví Sněmovnu dělí a není jisté, zda ji poslanci v nějaké podobě přijmou. Zastánci argumentují zejména narovnáním práv lidí, odpůrci zase trvají na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy. Ve hře je i několik poslaneckých úprav, podle nichž by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat do partnerství se všemi právy manželů, nebo aspoň s většinou z nich. V této souvislosti se ale poslanci zase neshodnou na právech k dětem.

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů. K původnímu znění novely dříve nepřijal žádné usnesení, když odmítl návrh, aby ji podpořil. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. Pokud by hlasování na plénu dopadlo stejně jako v právním výboru, mohly by stejnopohlavní páry dál uzavírat nynější registrované partnerství. Registrovaní nemají například společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Adopci dětí zákon registrované dvojici neumožňuje.

Na mimořádné schůzi by podle poslanců ANO měla koaliční vláda Petra Fialy (ODS) vysvětlit, proč k evropským migračním pravidlům změnila postoj. Kabinet před dvěma týdny oznámil, že se Česko při rozhodování o paktu nakonec zdrží hlasování. Reformy z poslední verze dokumentu jsou podle ministerstva vnitra méně ambiciózní, snižují možnost bránit nelegální migraci už na vnější hranici EU. Poslanci ANO mluví o otočce o 180 stupňů a tvrdí, že pravidla vyjednávaná za českého předsednictví v Radě EU jsou pozvánkou pro migranty do Evropy. Je možné, že Sněmovna návrh programu vzhledem k postoji koaliční většiny zamítne a schůze se vůbec neuskuteční. Navzdory tomu budou moci v úvodu promluvit řečníci s přednostním právem. Vystoupení mohou vyplnit i několik hodin.

Ve druhém čtení by se poslanci měli zabývat příští týden například vládní novelou, která měla původně snížit podíl hlasů akcionářů nutný pro přeměny obchodních společností a družstev. Sněmovna tuto pasáž, známou jako lex ČEZ, podle koaličních dohod stvrzených i opozičními hlasy právního výboru z předlohy zřejmě vypustí. Do závěrečného schvalovacího kola by se mělo dostat také třeba zavedení hromadných žalob při spotřebitelských sporech a takzvaná havarijní novela vodního zákona. V úvodním kole by měli poslanci projednat třeba digitalizaci plných mocí.

Šanci na zvolení do Rady Českého rozhlasu mají ředitelé pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek a teplické botanické zahrady Petr Šíla a člen dozorčí komise rozhlasové rady Jakub Chytil. Sněmovna bude obsazovat jedno místo po Vítězslavu Jandákovi, kterému skončil šestiletý mandát loni v červnu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sněmovna, hospodářství, schůze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 12:53Odpovědět

Poslanci budou hlasovat o uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.