Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ministerstvo práce chce kvůli novému systému přijmout nastálo 20 informatiků

Ministerstvo práce chce kvůli chystanému informačnímu systému přijmout informatiky. Vytvořit pro ně hodlá nastálo 20 nových míst. Podle vedení úřadu by přijatí lidé měli zajišťovat provoz a další činnosti, nyní to dělají dodavatelé. Ministerstvo financí se postavilo proti nabírání dalších pracovníků do ministerského úřadu. Rozhodnout by měla vláda. Návrh, který má k dispozici, už kabinet začal projednávat. Zatím ho ale odložil.

Ministerstvo práce zdůvodňuje svůj záměr tím, že chce mít vlastní tým odborníků. Podle vedení resortu by se díky převzetí činností od dodavatelů do konce příštího roku mohlo ušetřit zhruba 76,2 milionu korun. Firmám by totiž mělo ministerstvo zaplatit 109,1 milionu korun. Kdyby mělo své pracovníky, stálo by to 32,9 milionu, uvedli autoři v návrhu.

Ministerstvo práce nyní chystá nový jednotný informační systém, který by měl začít plně fungovat od roku 2017. Skládat by se měl z několika menších systémů pro vyplácení dávek či pro agendu zaměstnanosti. Ministerstvo loni vypsalo čtyři větší tendry dohromady asi za 1,5 miliardy korun, doplňují je pak ještě další výběrová řízení třeba na vybavení a jiné záležitosti.

V sekci informatiky ministerstva práce jsou dva odbory - odbor provozu a odbor bezpečnosti. Podle podkladů pro vládu je v nich 37 míst. Před pěti lety sekce měla 46 pozic, do předloňska počet klesl na 28, uvedli autoři.

Před pár lety ministerstvo práce pod vedením tehdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09) pořídilo nové informační systémy pro vyplácení dávek. Úřady práce je měly od roku 2012. Podle nynějšího vedení resortu tak řadu činností převzali dodavatelé - firma Fujitsu Technology Solutions. Loni se museli úředníci vrátit ke staronovému OKsystemu, nové programy jim antimonopolní úřad kvůli pochybením při výběru zakázal používat. Ministerstvo v návrhu uvedlo, že chce znovu vybudovat vlastní tým odborníků.

Tři místa z 20 by měla posílit oddělení architektury, dvě oddělení bezpečnosti a pět projektové řízení. Sedm postů by přibylo kvůli administraci a systémové podpoře, tři do oddělení kompetenčního centra. Ministerstvo žádalo posílení už od května. Příští rok by to mělo stát 19,8 milionu korun, letos 13,1 milionu. Průměrný náklad na jednu sílu tak dosahuje měsíčně zhruba 82 500 korun.

Potřebných 13,1 milionu pro letošek na mzdy, odvody a sociální fond chce ministerstvo získat ze státního rozpočtu z peněz na „ostatní výdaje organizačních složek státu". Ministerstvo financí je zásadně proti. Podle něj resort práce jako svou prioritu uváděl posílení úřadů práce, ne míst ve svém úřadu. Rozhodnout musí vláda.

Zdroj: ČTK

Štítky ČR, vláda, sociální, správa, počítače, ministerstvo práce, informační systém, Úřad práce České republiky, Jaromír Drábek, TOP 09, Fujitsu Technology Solutions, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, OKsystem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo práce chce kvůli novému systému přijmout nastálo 20 informatiků  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.