Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rakušan bude jednat se šéfem FBI o spolupráci proti kyberkriminalitě a terorismu

O vzájemné spolupráci, například v boji proti kyberkriminalitě a terorismu, bude dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jednat s ředitelem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopherem Wrayem. O návštěvě informovalo americké velvyslanectví a ministr Rakušan, podrobnosti o jednotlivých schůzkách nesdělili. Podle velvyslanectví by měl Wray dnes jednat i s partnery z bezpečnostních složek a zpravodajských služeb.

Rakušan v pondělí řekl, že s Wrayem bude jednat o stávající spolupráci, jak mezi FBI a českými elitními policejními útvary, tak i o možnosti stáží či výměně zkušeností. Konkrétní oblast další spolupráce může být podle Rakušana v boji proti kyberkriminalitě a terorismu. Uvedl, že k jednání přizve i policisty a lidi z dalších organizací. Ambasáda v prohlášení, které zaslala, v sobotu napsala, že "návštěva potvrzuje a zdůrazňuje dlouhodobý význam mezinárodních partnerství FBI v boji proti současným globálním hrozbám".

Podle Lidových novin, které na návštěvu ředitele v Česku minulý týden upozornily, naposledy v Česku jednal ředitel FBI před 12 lety. Rakušan řekl, že se s Wrayem setkal před více než rokem při své pracovní cestě ve Washingtonu, kde reprezentoval Evropskou unii.

Letos v lednu se Česká republika zapojila do mezinárodní operace Dying Ember proti aktivitám ruských tajných služeb, kterou vedla právě FBI. Šlo o zásah v kyberprostoru. Informace od FBI naopak pomohly českým policistům při odhalení muže z Teplicka, který zneužíval nevlastní dceru. Soud ho minulý týden nepravomocně potrestal 12 lety vězení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, USA, policie, rozvědky, Wray

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušan bude jednat se šéfem FBI o spolupráci proti kyberkriminalitě a terorismu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.