Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vydávání povolení k pobytu Rusům a Bělorusům nadále není namístě, shodují se ministři

Ministři pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) či zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se shodují, že není namístě rozvolňovat omezení povolení k pobytu pro ruské a běloruské občany. Vláda dnes probere návrh ministerstva zahraničí na prodloužení zákazu. Podporovat členy opozice, kteří se postavili proti režimům, je ale podle nich třeba.

Česko by podle návrhu ministerstva zahraničí kvůli invazi na Ukrajinu nadále nemělo vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. Současné nařízení platí do 31. března, nově úřad pro zjednodušení navrhuje nové vládní nařízení bez konkrétně stanoveného časového omezení.

Vláda Spolu a Pirátů se STAN krátce po předloňském ruském útoku na Ukrajinu rozhodla zastavit vydávání víz ruským a později též běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů.

"Jsou tam výjimky, které lze uplatnit, není to absolutní. Nicméně to, že válka trvá dva roky, není důvod nějakým způsobem polevovat v tom, aby bylo jasné, na které straně stojíme," řekl Bartoš. "Naopak návrh na prodloužení vítám," dodal.

"Podporovat členy opozice, kteří se postavili proti diktátorským režimům, je namístě. Ale jakékoli rozvolňování v případě vízové povinnosti například pro občany státu, který je bezmála dva roky agresorem vůči Ukrajině, v žádném případě není namístě," uvedl Výborný.

Žádosti o oprávnění k pobytu v Česku, které podají na zastupitelském úřadu Rusové či Bělorusové, jsou považovány podle dosavadní právní úpravy za nepřijatelné. To znamená, že o nich není vedeno žádné řízení. Od loňského roku se zákaz vztahuje i na občany Ruské federace a Běloruska, kteří jsou současně občanem jiného státu.

Cizinci, kteří již pobytové oprávnění mají, nejsou cílovou skupinou nařízení. Ustanovení se také nevztahuje na žádosti o krátkodobá víza, pokud je žadatel rodinným příslušníkem českého občana nebo občana Evropské unie, kterého doprovází či následuje. Netýká se ani žádostí o udělení víza, povolení k dlouhodobému nebo k trvalému pobytu, je-li pobyt žadatele v zájmu České republiky a tento zájem osvědčil ministr zahraničí.

Dále nařízení nesměřuje na žádosti o vydání povolení k dlouhodobému pobytu, pokud je žadatel rodinným příslušníkem cizince s povoleným pobytem v ČR. Výjimku ze zákazu mají také Bělorusové, kteří si podají žádost o pobytové oprávnění za účelem studia na vysoké škole na základě stipendií poskytovaných Českou republikou, Evropskou unií nebo mezinárodními organizacemi.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rusko, Bělorusko, vláda, diplomacie, migrace, víza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydávání povolení k pobytu Rusům a Bělorusům nadále není namístě, shodují se ministři  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.