Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Piráti prosazují stažení cukrovinek s HHC z trhu místo zákazu

Vládní Piráti prosazují místo zákazu produktů s kanabinolem HHC stažení cukrovinek s touto látkou z trhu. Zajistit by to mělo takzvané opatření obecné povahy, které by vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na podnět Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Piráti to uvedli v tiskové zprávě, kterou zaslali ČTK. Tento postup zmínil začátkem týdne národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

Vláda ve středu souhlasila se zařazením HHC na seznam zakázaných látek poté, co v poslední době skončily po předávkování v nemocnici děti. Nařízení by měla schvalovat příští týden. Ministři zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání kabinetu uvedli, že jiné řešení než zákaz není možné a opatření obecné povahy vydat nelze. Produkty s HHC nejsou vedeny jako potraviny.

Piráti poukazují na to, že pokud by SZÚ vyhodnotil jedlé produkty s HHC jako škodlivé pro zdraví, mohla by SZPI při rozsáhlém či významném ohrožení spotřebitelů své opatření obecné povahy vydat. Týkat by se mohlo provozoven i zboží. Kontrola mu předcházet při závažné situaci nemusí, popsali Piráti. Odvolávají se na evropské nařízení o bezpečnosti potravin z roku 2002 i zákony o potravinách a zemědělské inspekci.

"Pracujeme na tom, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce na podnět Státního zdravotního ústavu vydala opatření obecné povahy, díky němuž v rámci pár dnů cukrovinky zmizí z prodeje. Zároveň usilovně pracujeme na dokončení komplexního pozměňovacího návrhu k zákonu o psychomodulačních látkách, který chceme předložit během druhého čtení v Poslanecké sněmovně a který tuto situaci vyřeší systémově," uvedla členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti).

Piráti v tiskové zprávě píšou, že podle evropského nařízení z roku 2002 o bezpečnosti potravin se dají za potraviny považovat i výrobky, u nichž se dá důvodně předpokládat, že je člověk bude jíst, pokud je neupravují jiné regulace. "To se týká tedy i výrobků obsahujících HHC, jejichž parametry nebo charakter nabídky odpovídá parametrům nebo kritériím nabídky potravin," sdělili Piráti. Dodávají, že podle nařízení nesmí být potravina uvedena na trh, když není bezpečná. Za tu se nepovažuje, když může škodit zdraví.

Podle zákona o potravinách na bezpečnost, jakost a označení dohlíží SZPI. Zdravotní rizika hodnotí SZÚ. Pokud by podle Pirátů vyhodnotil jedlé produkty s HHC jako škodlivé pro zdraví podle ustanovení článků evropského nařízení, mohla by inspekce konat.

Vobořil ČTK v úterý řekl, že jeho tým s experty a institucemi na opatření ke stažení cukrovinek s HHC z trhu pracuje. "Není to dokonalé řešení, ale pro tuto chvíli je nejlepší," uvedl Vobořil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, vláda, Piráti, drogy, potraviny, trh, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Skutečnost, že produkty obsahující jedy, jako je HHC, se mohou veřejně prodávat a jsou dostupné i pro děti a mládež např. v automatech nainstalovaných v obchodních centrech a na veřejně přístupných místech, je dokladem totální nezodpovědnosti a neschopnosti příslušných orgánů státu. Zdraví dětí a mládeže je přednější než zisky prodejců, kteří tyto jedy se zločinnou nezodpovědností nabízejí. Stát by měl jejich prodej v celém rozsahu zakázat a dodržování tohoto zákazu tvrdě vyžadovat.

Neděle, 11. února 2024, 09:59Odpovědět

Piráti prosazují stažení cukrovinek s HHC z trhu místo zákazu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.