Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jurečka: Uprchlíkům by se mohl příští rok otevřít běžný systém dávek

Uprchlíci z Ukrajiny by mohli případně v příštím roce získat přístup do českého systému dávek. Umožnit to má digitalizace a dávková reforma. Novinářům to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Teď mohou příchozí z Ukrajiny s vízem k ochraně získat humanitární dávku, pokud má jejich domácnost příjem pod životním minimem a stanovenými náklady na bydlení. Žádat je možné digitálně. Ministerstvo práce postupně digitalizuje žádosti a vyřizování i u běžných dávek. Chystá také spojení příspěvku a doplatku na bydlení, příspěvku na živobytí a dětských přídavků do jedné podpory. Změny plánuje zavést za rok.

Záměr zpřístupnit uprchlíkům systém dávek oznámil Jurečka už loni v únoru. Umožnit to mělo právě zjednodušení dávek i digitalizace. Humanitární dávka se měla přestat vyplácet. Lidé s vízem k ochraně by tak mohli stejně jako ostatní žádat o běžné příspěvky. Ministerstvo záměr pak ale přehodnotilo. Minulý rok v červnu ministr sdělil, že se systém podpor zatím příchozím otevírat nebude. Důvodem byl možný dopad na úřady práce i na výdaje.

"Předpokládám, ale ještě samozřejmě o tom povedeme jednání a diskusi, že bychom s nástupem reformy dávkového systému v průběhu prvního pololetí roku 2025 uprchlíky překlápěli do reformovaného českého dávkového systému. Pak jsme schopni to zvládnout," řekl Jurečka.

Uprchlíci mají v EU zatím ochranu do konce března příštího roku. Pokud by ruská invaze a válka dál trvaly, ochranu by členské země pravděpodobně znovu prodloužily. Ministr předpokládá, že by se dávkový systém otevřel "někdy po termínu dočasné ochrany" a po jejím případném prodloužení, tedy po březnu 2025. Jurečka podotkl, že někteří z uprchlíků už české dávky dostávají. Pobírají třeba nemocenskou, pokud jsou zaměstnaní a onemocní.

K půlnoci z neděle na pondělí pobývalo v ČR 376 100 uprchlic a uprchlíků s vízem k ochraně. Z nich bylo 263 800 dospělých mezi 18 a 65 lety. Zbytek představují děti a senioři.

Loni v listopadu úřady práce vyplatily uprchlickým domácnostem 54 300 humanitárních dávek za 496 milionů korun. Celkem v minulém roce za 11 měsíců stát vydal na humanitární podpory 6,46 miliardy korun. Za stejné období roku 2022 to bylo 8,04 miliardy korun. K tomu se vyplácely ještě solidární příspěvky pro ty, kteří uprchlíky ubytovávali. Podpora se omezila a zpřísnila letos od července.

Šéf resortu zmínil, že práci v Česku má kolem 125 tisíc uprchlíků. Označil to za "enormně vysoké, špičkové číslo". Už dřív řekl, že do rozpočtu odvedou miliardy korun a poskytnutou pomoc vracejí. Podle zástupců ministerstva práce většina pracovníků má smlouvu a platí sociální pojištění.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, migrace, hospodářství, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Situace na Ukrajině je stabilní. Válčí se o oblasti, kde žijí ukrajinští Rusové. Dávat status uprchlíka lidem ze západní části UA ale i Kyjeva atd je nehoráznost!

Čtvrtek, 11. ledna 2024, 11:48Odpovědět

Libor Burian

Pokračuje vytváření evropy jako svět kočovníků,překupníků herbalajfů,hrnců,lupičů, lichvářů,gemblerů,narkomanů,lhářů,podvodníků,převlečených soudruhů soukmenovců a jejich potomci,falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás,vyplácejí si násobky ,průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula,soudruzi dvořákčt,pávků,rycheckých,střížů,kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy,rozdělili Československo,zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan,Šmejdi,Gangster ka,Sametoví vrazi,Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník,seriál Volha včetně dokumentu,knihy Polojasno,Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB,seriál Volha včetně dokumentu.Lidí bez vlasti,o to se snažili i hiedlerovci za druhé světové války když poslali zfetované Němce na Sovětský svaz který předtím vytvořili posláním do Ruska marxistu mužíka s pseudonymem lenin Uljanov s vlaky revolucionářů,herce Trockého,ze západního exilu(marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně).Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Lichvamafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky,kudlankami,trubci,komedianty,lháři,viz na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině,Kateřina Konečná,na Inovace Republiky gen Petr Pelz o návratu do minulého století,projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky,s ukázkou začerněných smluv Ursuly,hodnocení Anděly Sara Wagenknecht,Minúta pravdy Milana Uhríka,Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, film Už je tady zas o nesmrtelností té lichvamafie.Panama Pandora daňových rájařů odkláněčů kterých je 300(v Izraeli 665 !).Lidé se musí spojit,mluvit spolu,začít uklízet od obcí,starostů které lidé znají,chodit ke všem volbám všichni aktivisté,ekologové,Grety, vědci,sportovci,ženy,mladí,staří,rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou,přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Jako na Islandu kde ty šmejdy a parazity vyhrali i s jejich mafiánskou ,stavební krizi' 2008 kterou rozvezli po světě,a jsou v desítce nejbohatších zemí.Po Palachovi, Zajícovi a dalších viz vikipedie máme dalšího upáleného na nadraží, střelbu v Praze, psychické problémy třetiny lidí.Mejdan Jurečkovců jenom dokresluje přeziravost vládnoucí mafie válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, lhářů, podvodníků, žvanilů.

Neděle, 14. ledna 2024, 07:10Odpovědět

Jurečka: Uprchlíkům by se mohl příští rok otevřít běžný systém dávek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.