Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Postup policie při střelbě na univerzitě prověří i vnitřní policejní kontrola

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia se zabývá postupem policie minulý čtvrtek během zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a před ním. Deníku N to potvrdil mluvčí prezidia Ondřej Moravčík. V závažných případech jde podle něj o běžný postup, výsledky kontroly by měly být do poloviny ledna. Během střelby v budově fakulty v centru Prahy přišlo o život 14 lidí z řad studentů a pedagogů, po útoku spáchal sebevraždu i pachatel, který byl podle policie studentem fakulty.

Policejním zásahem se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která analyzuje informace a vyhodnocuje i podněty od veřejnosti. Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích. Lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie.

"Úřad vnitřní kontroly provádí vlastní vyhodnocení ohledně toho, jak policie postupovala minulý týden na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy," řekl Moravčík. Je to podle něj naprosto standardní postup. "Interní kontrolní mechanismy spouštíme u použití vybraných donucovacích prostředků, a to především v případech, kdy dojde ke zranění," dodal policejní mluvčí.

Inspekce by měla prověřit zásah i jeho okolnosti, včetně toho, jak a kdy se k policii dostávaly informace, jak je vyhodnotila a zda jednala dostatečně rychle, napsal Deník N. Výsledky by měly být známé zhruba do půlky ledna. "Případné vyjádření k postupu vyšetřování a dalších krocích bude možné poskytnout až po zveřejnění výsledků, které plánujeme v první polovině ledna," uvedl Moravčík.

Policie dostala ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Střelba na pražské filozofické fakultě je nejtragičtějším podobným případem v historii České republiky. Pachatel na místě zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří těžce.

Policie na základě balistiky spojila pachatele z univerzity také s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince, při níž zemřel mladý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, policie, školy, kriminalita, vysoké, střelba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postup policie při střelbě na univerzitě prověří i vnitřní policejní kontrola  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.