Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Střelba v Praze šokovala, ale podobné činy nejsou v Česku neznámé

Smrtící masová střelba v samotném centru Prahy se může zdát jako blesk z čistého nebe. Ve městě, které je historicky proslulé defenestracemi, ale už méně jinými násilnými trestnými činy, jsou klid a bezpečnost považovány za samozřejmost mnohem více než ve většině evropských metropolí. Šok a zmatek obyvatel, kteří se snaží hrůzný čin vstřebat, je pochopitelný, napsal zpravodajský server The Guardian.

Přesto je tento incident pravděpodobně méně vytržený z kontextu, než naznačují prohlášení oficiálních činitelů - včetně pražského primátora Bohuslava Svobody, který řekl: "Vždycky jsme si mysleli, že je to věc, která se nás netýká. Teď se ukazuje, že se bohužel i náš svět mění a problém individuálního střelce se objevuje i u nás."

Policie ve čtvrtek uvedla, že střelec, který na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy zabil zřejmě 14 lidí, legálně vlastnil více střelných zbraní. Vysvětlit to lze tím, že Česká republika má jeden z nejliberálnějších zákonů o držení zbraní v EU, dodal The Guardian.

"Právo nabývat, držet a nosit střelnou zbraň" je uznáno v české legislativě o střelných zbraních, přičemž ústavní novela Listiny základních práv a svobod z roku 2021 právně zaručuje "právo bránit život svůj či jiného člověka i se zbraní". Novela byla přijata na základě petice, kterou podepsalo 102 tisíc občanů a byla zorganizována jako nesouhlas s návrhem Evropské komise na omezení držení střelných zbraní v celé EU, připomíná list.

Odpor podle deníku odrážel dlouhou historii držení zbraní v českých zemích, která sahá až k husitskému povstání proti katolické církvi v roce 1419. Ačkoli bylo držení zbraní přísně kontrolováno během nacistické okupace v letech 1939-45 a následně komunistickým režimem, který vládl v Československu během studené války, po sametové revoluci v roce 1989, která předznamenala konec komunismu, se do Československa vrátilo.

V roce 2020 bylo v zemi s přibližně 10,6 milionu obyvatel více než 307 tisíc legálních držitelů zbraní, přičemž naprostá většina z nich jako důvod vlastnictví uváděla obavy o svou bezpečnost a potřebu ochrany. Policejní údaje z roku 2022, které cituje americký časopis TIME, uvádějí, že v zemi je registrovaných více než milion střelných zbraní. Zprávy uvádějí, že od ruské invaze na Ukrajinu se v zemi mírně zvýšil počet žádostí o získání zbrojního průkazu.

Vlastnictví zbraní jde ruku v ruce s hrdou tradicí české zbrojní výroby. A možná není bez souvislosti, že střelby s více oběťmi v relativně klidné středoevropské zemi nejsou nijak neznámé, uvedl The Guardian.

Při jednom z útoků v únoru 2015 zastřelil 63letý muž dvěma pistolemi osm lidí v restauraci v Uherském Brodě a poté se sám zabil. Stejně jako v případě pražské střelby vlastnil střelec obě střelné zbraně legálně, připomněl list.

Mezinárodní organizace Gunpolicy.org uvádí, že v roce 2019 - posledním roce, kdy jsou na jejich stránkách k dispozici údaje o násilí páchaném střelnými zbraněmi - bylo v České republice zaznamenáno celkem 195 úmrtí způsobených střelnými zbraněmi. V roce 2018 to bylo 170 úmrtí a o rok dříve 174 úmrtí, napsal časopis TIME.

Naproti tomu Spojené státy, které mají asi 332 milionů obyvatel, podle dostupných údajů zaznamenaly v roce 2019 více než 15 tisíc úmrtí střelnou zbraní; do tohoto údaje nejsou započítávány sebevraždy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Trans Hospital Plus

Štítky Svět, ČR, kriminalita, školy, zbraně, střelba, Praha, ohlasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O střelbě viz na yt Kájínek.

Úterý, 26. prosince 2023, 11:06Odpovědět

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na XTV načtený životopis pávka, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno(za soudruha Tošovského), na ČT 1 Reportéři ČT rozhodnutí brněnského soudce v kauze Voda je život se zdůvodněním rozsudku že zem ovládá mafie, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete (-euro, kryploměny, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, neZiskovky kterých je asi 150000, Panamapandorakypr rájařů odkláněčů kterých je 300(v Izraeli 665 !) Mafie jedná podle vzoru udat a ukřižovat Ježíše, osvobodit vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, otrokářství, lichva, kolonie, rezervace, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu,z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů, upalovali reformátory, vědce, bylinkářky, knihy.Filmy Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů, převlečených soudruhů soukmenovců, děličů Československa, zhasinačů, rozkradačů, tunelářů, odkláněčů.Filmy Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Planeta opic, Pošťák Doktor divnoláska.Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,...

Úterý, 26. prosince 2023, 11:05Odpovědět

Libor Burian

Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají. Přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Vytvořit pevnou Střední Evropu V4+. A jako na Islandu kde vyhnali šmejdy, parazity s jejich mafiánskou ,stavební krizi' kterou rozvezli po světě, a jsou v desítce nejbohatších zemí.

Úterý, 26. prosince 2023, 11:14Odpovědět

Střelba v Praze šokovala, ale podobné činy nejsou v Česku neznámé  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.