Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dotační program Nová zelená úsporám startuje již v polovině května

Plánujete rekonstruovat či stavět rodinný dům? Právě pro vás nastal ten správný čas na realizaci vašich plánů. Využijte dotační program Nová zelená úsporám a můžete ušetřit až 50% způsobilých výdajů. Tento program Ministerstva životního prostředí, spravovaný Státním fondem životního prostředí ČR, je zaměřen na podporu úsporných opatření v rodinných i bytových domech, na výměnu neekologických zdrojů vytápění a dále na podporu výstavby nových domů využívajících ekologicky nenáročné technologie.

Žádosti mohou zájemci zasílat již od 15. 5. 2015 a jejich příjem bude pokračovat až do 31. 10. 2015 (resp. do vyčerpání finančních prostředků). „Žádosti o podporu jsou přijímány výhradně elektronicky a to na základě časově omezených Výzev. Žádosti je možné podávat před zahájením, v průběhu nebo po dokončení realizace podporovaných opatření. Za způsobilé jsou považovány pouze výdaje za dodávky nebo služby prokazatelně zahájené a provedené po rozhodném datu.“, popisuje Nová zelená úsporám na svém webu. Rozhodným datem je 1. 1. 2015 a v případě výměny kotlů pak 1. 1. 2014.

Rodinné domy

Dotace pro rodinné domy jsou rozděleny na tři oblasti. O finanční prostředky tak mohou žádat vlastníci domů, kteří rekonstruují (oblast A), žadatelé stavějící novostavbu a vlastníci domů, kteří vyměňují neekologický zdroj tepla za efektivní ekologicky šetrný zdroj tepla (oblast C).

Oblast A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů

  • Dotace na zateplení obálky budovy: výměna oken, dveří, zateplení střechy, stropu, podlahy i obvodových stěn.
  • Výše podpory činí až 50% způsobilých výdajů, maximálně však 5 mil. Kč.
  • Podpora pouze na budovách schválených do užívání před 1. 7. 2017.

Oblast B – Výstavba rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností

  • Žadatelem musí být pouze první vlastník rodinného domu
  • Maximální velikost domu omezena na 350m2
  • Dotace ve formě fixní dotace na jeden rodinný dům s velmi nízkou energetickou náročností 350 tis. Kč
  • Dotace pro dům s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie činí 500 tis. Kč

Oblast C – Efektivní využití zdrojů energie

  • Výměna neekologického zdroje tepla
  • Dotace na výměnu elektrického vytápění za systémy s tepelným čerpadlem
  • Podpora instalace solárních termických systémů
  • Podpora instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu

Bytové domy v Praze

Nová zelená úsporám není určena pouze rodinným domům, ale zaměřuje se i na podporu bytových domů na území hl. m. Prahy.  Podporovány jsou stejné oblasti jako v případě rodinných domů (zateplení obálky budovy, výměna zdrojů tepla atd.). Žadateli mohou být fyzické i právnické osoby, společenství vlastníků jednotek, bytová družstva, případně další právnické osoby. Celková výše dotace je omezena na 20% způsobilých výdajů, maximálně pak 10 mil. Kč.

Jak na to?

Je to snadné. Na stránkách Nová zelená úsporám, naleznete podrobné podmínky a postupy pro podání žádosti. Žádost se podává výhradně elektronicky s podmínkou doručení žádosti včetně všech povinných příloh v listinné podobě na krajských pracovištích (jejich seznam naleznete zde). Ke každé žádosti je třeba projektová dokumentace a posudek energetického specialisty. Pro účely tohoto programu byla zřízena i bezplatná linka 800 260 500 nebo e-mail info@sfzp.cz. Můžete také využít služby některých specializovaných firem, které se postarají o všechny dokumenty i procesy zažádání.

Zdroj: novazelenausporam.cz

Štítky rodinný dům, dotace, Zelená úsporám, dům, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Státní fond životního prostředí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotační program Nová zelená úsporám startuje již v polovině května  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.