Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

„Na dluh nedáváme, na podpory nečekáme.“ I tak se žije v Karviné, která odchází od uhlí

Zhruba 20 miliard korun míří na obří projekty, které mají pomoci zlepšit život v uhelných regionech. Většinou však neřeší sociální problémy, s nimiž se regiony potýkají.

Po uhlí na severu Čech bude mostecká „divočina“. A možná vznikne i obří přehrada na Ohři

Čtyři hnědouhelné lomy v Ústeckém kraji se měly po ukončení těžby zatopit vodou. Jenže podle vodohospodářů to nedává smysl. Bez stabilního přítoku se voda z jámy jen odpařuje, takže by se musela draze doplňovat. Pro jámy se proto hledá nové...

Text byl původně publikován na webu Ekonews, který zároveň vydává podcast. Všechny díly si můžete poslechnout zde. Podcast Ekonews vychází minimálně dvakrát do měsíce. Moderuje ho Martina Patočková a Veronika Němcová.

Ze dveří budovy nízkoprahového centra pro děti a mládež v karvinské čtvrti Nové Město vybíhá několik dětí. Zastaví se na schodech a vypadá to, že nevědí, kam se vrtnout. Po chvíli se rozběhnou směrem k náměstí Budovatelů, do centra kdysi výstavního hornického sídliště postaveného v duchu socialistického realismu v 50. a 60. letech minulého století. Dnes jde o vyloučenou lokalitu, kde se koncentrují sociální problémy a která nemá v Karviné příliš dobrou pověst.

Velkolepě působící činžáky jsou symbolem doby, která měla přinést tehdejšímu Československu ekonomickou prosperitu. Vitríny obchodů, které dnes náměstí lemují, jsou ale z poloviny prázdné. K dispozici je místním zastavárna, herna, hospoda nebo malý koloniál, kam si chodí pro potraviny. Na jeho dveřích visí nápis, který výmluvně shrnuje potíže místních: „Na dluh nedáváme, na podpory nečekáme.“

Padesátitisícová Karviná má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Letos v srpnu dosahovala 8,2 procenta, přičemž republikový průměr byl necelá čtyři procenta. Byť v minulosti byla nezaměstnanost ještě vyšší a řada bývalých horníků našla práci v průmyslových zónách, mladí a vzdělaní z města odcházejí a region dlouhodobě čelí odlivu obyvatel.


Karvinskému náměstí Budovatelů dominuje činžák, ve kterém je ubytovna. Foto: Martina Patočková

„Hlavním důvodem je útlum těžby. Málokdo si uvědomuje, že Karviná začínala jako 30tisícové město, které se díky těžbě uhlí dostalo až na 80 tisíc obyvatel. Útlumem těžby logicky dochází k poklesu počtu obyvatel. Zabránit dalšímu odlivu mohou pomoci pobídky státu nebo Evropské unie tak, jak tomu je běžnou praxí v zemích západní Evropy. Tak by bylo možné tento trend zastavit, nebo alespoň zmírnit,“ uvádí mluvčí Karviné Lukáš Hudeček.

Byť se podle něj objevují případy, kdy se lidé do Karviné po letech vracejí, město během posledních třiceti let opustila přibližně třetina obyvatel. Poslední místo, kde se v Karviné těží černé uhlí, je důl ČSM, kde bude těžba pokračovat až do konce roku 2025.

Kvůli nezájmu o bydlení v „problémové“ karvinské čtvrti z ní podle informací Karvinského deníku zmizelo za posledních deset let odhadem tisíc bytů. Často vybydlené domy nechal srovnat se zemí jejich vlastník, švédská společnost Heimstaden. Ta vlastní zejména na Karvinsku a Ostravsku přes 40 tisíc bývalých bytů OKD a je největším provozovatelem nájemního bydlení v zemi.

Podobné regiony, podobné problémy

Pirátská zastupitelka Moravskoslezského kraje a karvinská rodačka Zuzana Klusová má o dění ve vyloučené karvinské lokalitě přehled. Pracuje převážně s romskými dětmi v nízkoprahovém centru pro děti a mládež. Řada z nich čelí násilí, jsou zanedbané a některé často nemají ani pediatra. „Ty děti už zažily všechno možné, to ani nechcete vědět,“ říká.

Klusová je jednou z kritiček strategických projektů, které do jejího regionu míří. Poukazuje na to, že jde o megalomanské projekty, které opomíjejí sociální témata. „Ty projekty jsou, jako kdybyste pokládali třešničku na dort, který máte zespodu zplesnivělý. Sociální aspekt z toho úplně vypadl,“ míní.

To, že by peníze z Fondu spravedlivé transformace měly směřovat také do sociální oblasti, si myslí i Zuzana Vondrová. Ta se v nevládní neziskové organizaci Centrum pro dopravu a energetiku už pět let věnuje transformaci uhelných regionů, kam spadají Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj. „Všechny tři regiony mají hodně podobné problémy z hlediska úrovně maximálního dosaženého vzdělání. Mnoho lidí má jenom základní vzdělání, mají tam sociálně vyloučené lokality, řeší problémy s dluhovými pastmi a s energetickou chudobou. Na to prostor ve Fondu spravedlivé transformace určitě je a například ve vzdělávání vidím velký potenciál,“ prohlašuje Vondrová.

Uhelné regiony si rozdělí 41 miliard korun. Problémem je málo času a nedostatečná připravenost

Tři tuzemské regiony se budou vyrovnávat s negativními dopady odklonu od energie založené na spalování uhlí. Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj už pracují na tom, aby z Operačního programu Spravedlivá transformace dostaly co nejvíce...

Na jedné straně vodík, na druhé vysokoškoláci

Projekty na transformaci postuhelných regionů se v každém kraji dělí podle důležitosti a výše investic na strategické, zastřešující a tematické. Ty první mají významně zasáhnout celý kraj a pomoci tamním firmám i podnikatelům najít nové možnosti, jak vydělávat na něčem jiném než fosilních palivech. Jsou to plány většího rozsahu a často je už dříve vybrala vláda spolu s krajem. V každém ze tří krajů spolknou zhruba polovinu peněz určených regionu a každý kraj počítá přibližně s deseti projekty takto velkého rozsahu.

Náměstí Budovatelů. Foto: Martina Patočková

Na území zmíněné Karviné jsou ve hře dva projekty. Prvním je Podolupark Karviná společnosti PDI. Ten má spočívat ve vybudování areálu centra plazmového zplyňování odpadu a výroby vodíku a ve výstavbě fotovoltaického parku. Součástí má být i rezidenční zóna. Projekt počítá s rozpočtem ve výši 7,6 miliardy korun, přičemž dotace by z částky měla pokrýt 1,3 miliardy.

Mezi rozpočtově náročnější projekty se řadí i EDEN Karviná – výzkumný a vzdělávací park – který chce z dotací odčerpat 2,5 miliardy korun. Jádrem projektu má být „ekokampus“ Slezské univerzity spojený s vybudováním velkokapacitních skleníků určených pro výzkumné účely a environmentální výchovu.

Skleník jako atrakce

Město má od projektu velká očekávání. Měl by podle nich přivést do Karviné nové pedagogy a studenty. Slibuje si také to, že díky projektu najdou práci stovky lidí ať už přímo v areálu či v navázaných službách. Počítá se totiž s tím, že skleník přitáhne ročně 350 až 500 tisíc návštěvníků.

„To by znamenalo i zvýšený zájem o různé služby ve městě a v jeho okolí – restaurace, ubytovací zařízení a další,“ říká mluvčí Hudeček s tím, že zaznamenali zájem investora o vybudování nového hotelového zařízení. „Jsme přesvědčeni, že v okamžiku oficiálního schválení projektu a přiznání dotace se zintenzivní zájem investorů a rozběhne proces jednotlivých dalších investic,“ uvádí.

Klusová si však není jistá, jestli to bude stačit. Jde totiž o to, aby studenti do města nejen přišli, ale také v něm zůstali. „Podaří se to jenom tím, že tam ti lidé přijdou studovat? Zůstanou tam, když budou mít vedle ghetto?“ ptá se.

Článek je součástí série Kde skončí miliardy určené na konec uhlí, kterou podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Patočková | Zdroj Ekonews.cz

Štítky Karviná, odchod od uhlí, těžba, uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

S inkluzní vládou mafie která po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984 je jejich cíl ke kterému mafie finišuje. Viz Bosé stopy značky Baťa, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů, a vypalení obcí, Pearl Harbor, Heydrich, Obchodní centrum NY, severovýchodní boj a rozšíření nato, jihovýchodní boj a oblíbené bombardování. Investigativcí v Izraeli objevili 665(proč jede chybí 666), odkláněčů (u nás 300). Měli Izraelci do svých zbraní náboje, nebo jim sebrali nějakou součástku, nebo jim zakázali obranu ? Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; teď to zase bude... Citát mužíka s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...(euro, kryplmēny, digipeníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny energií, vody, všeho, třetinové mzdy, vyvádějí stovky miliard, tisknou si dolary nepodložené prací a nechtějí aby lidé udělali audit jejich ,hospodaření'. I slovenská kmotra odmitla jmenovat ministrem kandidáta který řekl že udělá audit těch jejich fialových' (ne)Ziskovek. Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá.

Pondělí, 6. listopadu 2023, 09:18Odpovědět

Jan Strapina

S lesčím v článku souhlasím,s lesčím ne!!!!Ale přesto jsem opatrný optimista,že se Karviná pomalinku zvedá ode dna,jsem totiž Karviňák!

Úterý, 31. října 2023, 13:18Odpovědět

„Na dluh nedáváme, na podpory nečekáme.“ I tak se žije v Karviné, která odchází od uhlí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.