Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Bruselu a zase zpátky. Tusk v EU pomáhal i Čechům, překvapil tahem se Sobotkou

Lídr polské opozice Donald Tusk má po říjnových volbách velkou šanci stát se znovu premiérem. Tento týden odletí do města, které důvěrně zná. V Bruselu bude přesvědčovat čelné představitele EU, aby "jeho" Polsku dali šanci a uvolnili miliardy eur blokované kvůli omezování nezávislosti justice a dalších pilířů právního státu dosavadní vládou strany PiS.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

V Tuskově případě půjde o cestu do města, které svým způsobem nikdy neopustil. Ačkoliv se poslední rok věnoval kampani před polskými parlamentními volbami, ve kterých opozice získala většinu mandátů, v Bruselu často pobýval.

Mezi lety 2014 a 2019 byl Tusk stálým předsedou Evropské rady, tedy vrcholných summitů premiérů a prezidentů zemí EU. Zastával post, který nyní drží Belgičan Charles Michel. A i poté si dlouho v Bruselu platil kancelář a sekretářku - do roku 2022 byl předsedou EPP, celoevropské lidovecké platformy, a chtěl mít pravidelný kontakt s lidmi v centrále EU.

Když Donalda Tuska v roce 2014 ostatní lídři jmenovali "evropským prezidentem", byl prvním a zatím jediným Východoevropanem, který zastával tuto funkci. A nezačínal zrovna z nejlepších pozic. Řada západoevropských politiků očekávala, že bude stranit zemím za bývalou železnou oponou a nebude mít cit pro kompromisy skutečně pro celou Evropu. Další zpochybňovali jeho vyjednavačské schopnosti kvůli v té době jen základní Tuskově angličtině. 

"Mnozí se báli, že to bude slabý šéf Evropské rady. Že tam bude jenom sedět a o nic se nesnažit," potvrzuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, který Tuska zažil coby evropský tajemník premiéra Bohuslava Sobotky v letech 2014 až 2017. 

"Tusk se ale ukázal jako velmi dobrý kombinatorik, který přesně věděl, co chce, a nebál se jít do konfliktu, když byl přesvědčený, že musí. Všechny překvapil," pokračuje Prouza.

Tuskův tah

Agenda, která Tuska v čele EU zaměstnala nejvíc, byl brexit. Britové si v červnu 2016 v referendu odhlasovali odchod z unie, čímž, jak se ukázalo, překvapili nejvíc sami sebe. Zastánci exitu neměli jasný plán, co dělat "den poté". Evropa se obávala, že dojde k domino efektu a z EU budou chtít odejít další státy. Mnozí unijní politici měli nutkání Brity za jejich verdikt potrestat. Hrozil všeobecný chaos. 

Že se mu podařilo zabránit a Britové nakonec v lednu 2020 odešli z EU s dohodou v ruce, je podle lidí, kteří tomu byli nablízku, také zásluha Donalda Tuska. 

"V debatách oponoval Junckerovi (tehdejšímu šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, pozn. red.), který neměl pro Brity moc pochopení. Tusk hájil, že je nemůžeme odepsat, a naopak musíme ukázat racionalitu, protože jednou se s nimi budeme bavit o návratu," sdělil mimo záznam úředník Evropské komise, který pracoval na brexitovém portfoliu.

Tomáš Prouza zmiňuje Tuskův tah, když na jednom brexitovém summitu v roce 2016 polský politik určil českého premiéra, aby vedl debatu lídrů o tom, co by EU měla požadovat ve vztahu k lidem ze zemí EU zaměstnaných ve Velké Británii. Do té doby se na ně vztahovala svoboda pracovních sil v EU, brexit je ale uvrhl do nejistoty, co pro ně bude platit dál.

"Tusk věděl, že pro Poláky, Litevce nebo Rumuny je uspořádání pohybu pracovních sil velmi důležité, měli v Británii dohromady miliony lidí," tvrdí Prouza. "Sobotka byl z regionu, ale ne Polák, s Tuskem si rozuměli a zastupoval levici, takže určením Sobotky coby šéfa tohoto tématu uspokojil poptávku evropských socialistů. Bylo to funkční a chytré."

Pomáhal novým členským státům

Tusk si získal důvěru lídrů a zlepšil si také angličtinu. V roce 2017 ho šéfové států a vlád hladce znovuzvolili do druhého 2,5letého funkčního období. Proti tehdy byla jediná země, jeho domovské Polsko, kde v té době už vládla PiS. Za svoji snahu udržet Evropu jednotnou během brexitových vyjednávání pak v roce 2019 dostal cenu Globsec European Award. 

A stranil tedy zemím z východní Evropy? Bývalý, letos zesnulý velvyslanec při EU v Bruselu Jakub Dürr říkal, že Tusk pomáhal novým členským státům, kudy chodil. "Hlídal, aby se na nás nezapomínalo, a vždycky zavolal zpět, když s ním člověk potřeboval mluvit," vysvětlil Dürr Respektu v roce 2019. 

Projevilo se to například u uprchlických kvót. Tusk od počátku oponoval povinnému přerozdělování migrantů, které navrhla Junckerova komise. Tvrdil, že to unii rozdělí. V koordinaci s politiky ze střední a východní Evropy hájil, že EU potřebuje především víc hlídat svoje vnější hranice a vracet lidi, kteří nedostali azyl. Tento postoj o pár let později převážil.

Když Tusk skončil v Bruselu na podzim 2019, jeho první kroky vedly na Ukrajinu. Polský expremiér od počátku podporoval členství země v unii a pomáhal propojovat tamní politiky ze Západem. Svůj projev v Kyjevu tehdy přednesl v ukrajinštině.

"Tusk je na Ukrajině dodnes považovaný za skutečného evropského prezidenta. Víc než za Poláka," řekl Aktuálně.cz polský euroúředník v Bruselu, který má na starosti země za východní hranicí unie. "A je za něj na Ukrajině považovaný rozhodně víc, než jak na něj nahlíželi západoevropští politici," dodal zmíněný zdroj.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brusel, EU, Tusk, Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Viz vikipedie. Takhle si představuji politika který se nemusí vylhávat z členstvi v odsouzené teroristické organizace soudruhů soukmenovců, jako převlekači kabátů a uniforem kteří po rozvratu v roce 89 zhasli a rozkradli Československo, viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, žvanilů, (ne)ziskovkářů, zelenistů, migrantistů, euhujeristů, kovidistů, duhystů (viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU, a První výročí vzniku války na Ukrajině, na Inovace Republiky gen Petr Pelz o návratu do minulého století, yt hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno(zaTošovského, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele(samozřejmě naše místní). Na yt Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, Bosé stopy značky Baťa, filmyWilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona. Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,. Více píšu ve vláknech diskusí.

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:28Odpovědět

lojza velkej

douhlas

Středa, 25. října 2023, 14:51Odpovědět

Do Bruselu a zase zpátky. Tusk v EU pomáhal i Čechům, překvapil tahem se Sobotkou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.