Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

GLOSA: Chcete-li respekt, dejte lidem perspektivu

Chceme-li zvládnout jakékoli náročné období, musíme zajistit nejenom řešení aktuálních krizí a problémů, ale musíme umět dát lidem také perspektivu. Když se nám to nepovede, nebudou nás respektovat.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

Mezi velice časté omyly vedoucích, manažerů, ale také politiků na všech úrovních platí, že když řeší problém, složitou, nebo náročnou situaci, jejich podřízení, spolupracovníci, voliči, občané, to „jednoduše pochopí“ a budou dělat vše proto, aby je poslechli, aby jim pomohli, aby jim byli nápomocni.

Na první pohled je to logické. Vedoucí, manažer, podnikatel či politik ve veřejné funkci jsou z podstaty lidé, kteří jsou zřízeni, tím či oním způsobem, aby řešili krize. Jejich zaměstnanci, občané, členové spolku a podobně na ně spoléhají jako na autority, které mají vědět, kam jít, kdy oni sami to neví. Tento jev je přirozený, sociální a zcela v pořádku, bohužel, ze strany manažerů i politiků bývá velmi pravidelně nepochopena jedna jeho důležitá nuance. 

I když v okamžiku krize, která nás bezprostředně ohrožuje máme tendenci se přirozeně semknout okolo lídra, ať už toho, který je oficiálně jmenovaný k tomu, aby nás vedl, nebo toho, kterému prostě a jednoduše věříme (otázka volby který z nich to bude je docela složitá a popíši ji jindy), v okamžiku, kdy, byť jen trochu poleví urgence krize nebo když krize trvá delší dobu se naše potřeby změní. Od autority, šéfa, manažera, ředitele, potřebujeme náhle mnohem více, než prostě jen příkazy a povely, co máme dělat. Potřebujeme vidět a slyšet, kam to povede. Potřebujeme znát cílový stav, nebo alespoň dílčí pozitiva, která k němu povedou. Potřebujeme perspektivu. Pokud ji nemáme, nebudeme respektovat nejvíce nepříjemná rozhodnutí člověka v pozici autority, a časem jej můžeme přestat respektovat úplně.

Mnoho manažerů, ale také politiků si toto neuvědomuje. Mají dojem, že jejich pozice nebo funkce jim dává prostě a jednoduše právo rozhodovat o tom, co budou dělat lidé okolo nich, a že důvodem je přeci to, že „oni řeší problém“. Zpočátku, a zejména v urgentních krizích, to skutečně funguje, ale v podstatě stačí, aby krize trochu polevila, nebo aby trvala dostatečně dlouho a lidé se začnou ptát. Máme tohle zapotřebí? Máme se dále uskrovňovat? Máme dále pracovat více za méně? K čemu to všechno vede?

V tomto okamžiku je životě důležité, aby vůdce, a je jedno, zda je to manažer nebo politik, dal lidem vizi, a dal jim perspektivu pozitivního budoucího vývoje a stavu, který chtějí, který potřebují a kvůli kterému má smysl dále podstupovat nepříjemné věci. Když se mu to povede, potvrdí roli sebe jako lídra. Když ne, přijde o ni. A to i kdyby si doposud myslel, že má všechno plně pod svojí kontrolou.

Lidé potřebují perspektivu. Mějme to na paměti, kdykoli se je snažíme řídit nebo vést, a to z jakékoli pozice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koment.cz

Štítky glosa, Vojtěch Bednář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Především jsou to naši zaměstnanci kteří si od rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984. Filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, Příběh kmotra(agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula nebo dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů, fremrů. Citát mužíka s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky vše k ovládnutí novou totalitou zelenismus migrantismus globalismus duhysmus euhujerismus kovidismus dotace, neZiskovky kterých je asi 180000. Další píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně. Jmenované filmy tvoří časovou a dějovou osu cesty do dnešního bahna. Dále Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska. Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, touhle trojkou můžete začít.

Středa, 20. září 2023, 19:15Odpovědět

Jan Strapina

Absolutní souhlas s autorem článku!!!!!!!To je to co nedokáže a ani nechce pochopit žido-Fialová pětidemolice!!!!!!

Středa, 20. září 2023, 09:06Odpovědět

Libor Burian

Mafie ví že když se k moci prolhali tak musí lhát dál. Převlečených soudruhů soukmenovců a jejich potomků k tomu mají dost, bylo jich přez deset procent.

Čtvrtek, 21. září 2023, 11:05Odpovědět

GLOSA: Chcete-li respekt, dejte lidem perspektivu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.