Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Piráti vyzvali své špičky, aby naléhaly na odvolání Blažka z vlády

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce a zástupce ve vládě, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici. Premiér a Blažkův stranický předseda Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany. Celkem hlasovalo 545 voličů, tedy téměř polovina, pro vítězný návrh hlasovalo 331 Pirátů. Strana to uvedla v tiskové zprávě.

"Nebudu komentovat vnitrostranické procesy jiných stran do doby, než mě s výsledky hlasování seznámí pan předseda Bartoš. Je ale důležité říct, že personální obsazení jednotlivých resortů je podle koaliční smlouvy v rukou jednotlivých stran," uvedl premiér Fiala.

Piráti již v červnu odhlasovali, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace. Premiér Petr Fiala (ODS) následně situaci probral s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a Blažka podpořil.

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a Sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má 18 členů, mají tři místa včetně místopředsednického.

Ve druhé polovině srpna informoval server Seznam Zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Nejedlým v restauraci v Praze. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání. I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před jednáním koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS "žlutou kartu" a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Minulý týden Blažek pro deník Právo připustil, že zvažoval rezignaci.

"Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně veřejnosti, investigativních médií, protikorupčních organizací,“ uvedl v tiskové zprávě Bartoš.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pirátská strana

Štítky ČR, vláda, Piráti, Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Proti mafii se musí spojit všichni lidé, ekologové, vědci, ženy, sportovci, dobrovolní hasiči, drobní pracující, aktivisté, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost ! O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně.

Středa, 20. září 2023, 04:15Odpovědět

Jan Strapina

Totální komedia,tihle pirátští přizdisráči a pseudo-moralističtí masturbátoři tak něco vzmůžou!!!!!Ó Dé Es seska jim nasere do chřtánů!!!!!!!!!

Úterý, 19. září 2023, 01:16Odpovědět

Piráti vyzvali své špičky, aby naléhaly na odvolání Blažka z vlády  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.