Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Autosedačka pro školáka? Bezpečnost možná omylem podceňujete i vy

PR článek

S příchodem nového školního roku začíná být na silnicích opět pěkně rušno. Mnohé rodiny se snaží sladit školní povinnosti a dětské kroužky se svým pracovním programem, což má za následek zvýšení ranního a odpoledního provozu. Přimíchejme k tomu trochu nepozornosti a zbrklé řidičské manévry a riziko pro celou posádku je na světě.

Opatrné řízení je jedna věc, v každém případě je však třeba dbát na jeden z nejdůležitějších prvků zajišťujících bezpečnost - dětskou autosedačku. A to platí nejen pro ty nejmenší, ale i pro školáky. Klasický podsedák, který mnozí rodiče považují za postačující, totiž často nesplňuje potřebnou úroveň ochrany.

Rostoucí autosedačky pro bezpečné cestování

Ačkoliv se může zdát, že velká autosedačka s vysokou zádovou opěrkou a opěrkou hlavy určená pro školáky je výdobytkem moderní doby, za který není nutné utrácet, je důležité si uvědomit, že bezpečnost dítěte v autě by měla vždy být na prvním místě. Podle současného zákona musí mít dětský zádržný systém každé dítě, které neměří více než 150 cm a neváží více než 36 kg. Spousta rodičů sahá po levnějších podsedácích, které se dají snadno přemisťovat z auta do auta a při nevyužití nezaberou tolik místa. „Podsedák však v případě nehody dítě dostatečným způsobem nechrání,“ upozorňuje Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti a dodává: „Zajišťuje především vyvýšení dítěte, aby mu bezpečnostní pás vedl přes klíční kost a nikoliv přes krk.“ Přitom odpovídající ochrana citlivých částí, jako jsou hlava a krk, může pomoci předejít kritické situaci.

Aby byla bezpečnost dítěte zajištěna v co největší míře při každé jízdě, doporučují experti vozit dítě v autosedačce s vysokou zádovou opěrkou a ochranou hlavy. Tento typ autosedaček je navržen tak, aby individuálně rostly společně s dítětem až do dosažení výšky 150 cm. Maximální váha dítěte je povětšinou omezena na 36 kg, někteří výrobci, jako například CYBEX, ovšem nastavují limit svých rostoucích autosedaček až na 50 kg.

Jak na správný výběr

Pokud také přemýšlíte nad pořízením rostoucí autosedačky, nezapomeňte, že nejlepším způsobem, jak vybrat tu pravou pro vaši rodinu, je vyzkoušet si daný model na vlastní kůži. Vyrazte s dítětem na výlet do kamenné prodejny autorizovaného prodejce a vybírejte autosedačku společně. Na trhu je k dispozici nepřeberná škála barev a různých provedení, a třeba tak přijdete na to, že vaše malá princezna se na místo pastelové růžové bude chtít vozit ve světle zelené, do které se pak bude usazovat s radostí a bez zbytečných cavyků.

Bezpečí a komfort vašeho školáka na cestách začínají u správné volby autosedačky – odstartujte nový školní rok bezpečně s autosedačkou, na kterou se můžete spolehnout.


Na bezpečné cestování s dětmi upozorňuje Tým silniční bezpečnosti v rámci projektu Markétina dopravní výchova, který je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s., skupina Se.ven nebo CYBEX. Více o projektu, jeho výstupy, materiály a další naleznete na www.dopravnivchova.cz

Ohodnoť článek

Štítky autosedačka, tým silniční bezpečnosti, besip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autosedačka pro školáka? Bezpečnost možná omylem podceňujete i vy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.