Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tělocvikáři čelí horší kondici dětí i omluvenkám, pomoci má nová asociace

Devět z deseti tělocvikářů vnímá pokles tělesné kondice u dětí. Přibývá omluvenek z jednotlivých hodin tělesné výchovy. Ukázal to průzkum nově založené Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy, která chce pomoci tuto situaci řešit. Na dnešní tiskové konferenci to řekl její předseda Miroslav Petr, děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS) Univerzity Karlovy v Praze.

Do průzkumu se před začátkem školního roku zapojily zhruba dvě stovky učitelů tělesné výchovy. "Zcela jednoznačně a dlouhodobě se zhoršuje fyzická kondice našeho národa a jako učitelé tomu chceme zamezit. Jenže máme k tomu omezené nástroje, hodiny tělesné výchovy nejsou pro většinu škol prioritou a stát nedostatečně upozorňuje na zdravotní benefity z pohybu," uvedl Petr.

Zkušenosti má i jako děkan FTVS, která postupně snižuje limity pro talentové zkoušky. Nelíbí se mu, že tělocvik je považovaný za nevýznamný předmět. Tři čtvrtiny učitelů v průzkumu uvedly, že ve škole není tělocvik na stejné úrovni jako ostatní výukové předměty. "Chceme vytvářet osvětovou činnost. Říkat, že tělocvik je velmi důležitý, není to okrajový předmět. Vnímám ho jako jeden z nejdůležitějších předmětů. Nese to benefity, že se dítě lépe učí, je tam lepší koncentrace. Má to mnoho zdravotních benefitů pro fyzickou i duševní stránku," poznamenal.

Šestapadesát procent respondentů uvedlo, že se od koronavirové pandemie zvýšil počet omluvenek žáků a studentů z tělocviku. Mnohdy je to z banálních důvodů. "Někdy stačí, když dítě zakašle, a nemusí cvičit," řekl Kamil Kotlík z oddělení pedagogiky a didaktiky tělesné výchovy na FTVS, který učí tělocvik na střední škole.

Za ještě větší problém než omluvenky považuje dlouhodobé uvolnění z tělocviku, které může být na základě lékařského posudku částečné, nebo úplné. Upozornil, že podle něj nelogicky převažuje to úplné, kdy nejsou omezeny jen některé druhy cvičení. A navíc se podíl uvolněných žáků razantně zvyšuje po přechodu na střední školu. "Na základní škole bylo ve školním roce 2015/2016 uvolněno dva až dva a půl žáka na školu. Na střední škole je těch lidí něco mezi 26 a 30. To je nárůst asi o 1200 procent mezi těmi stupni škol. To nijak nevysvětlíte, to nedává smysl. Ten institut uvolnění je nadužíván," uvedl Kotlík s tím, že novější přesná data nejsou.

Připomněl, že ředitelé tělesnou výchovu často svěřují i pedagogům, kteří vystudovali odbornost na jiné předměty. "Máme ve školách řadu výborných sportovců, ale i děti, které se vůbec nehýbou. Do hodiny dostanete od každého trochu. Tato heterogenita zvyšuje nároky na učitele," dodal.

Nová asociace by proto chtěla pomáhat i se vzděláváním pedagogů a trenérů, kteří se věnují dětem a mládeži. "Tyto osoby nejsou nyní nikde sdruženy. Chceme za ně vystupovat i vůči státním organizacím a zřizovatelům. Chceme jim dát metodickou podporu i v legislativně-právní oblasti," řekl předseda asociace Petr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, kondice, sporty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Ani se nedivím,většina dnešních děcek žere jen hambáče,kundáče ,mekáče a jiné píčoviny a sedí u počítače!!!!!A ven je nedostanete ani pendrekem!!!!!!!!No a pak to takhle dopadá!

Úterý, 5. září 2023, 15:12Odpovědět

Tělocvikáři čelí horší kondici dětí i omluvenkám, pomoci má nová asociace  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.