Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lipavský: Snahy Putinova režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny

Loni mohla Evropa ještě doufat, že Rusko po selhání v dosahování prakticky jakéhokoli z válečných cílů začne hledat cestu k jednání. Je tomu ale naopak, snahy prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny, řekl dnes na poradě českých velvyslanců v Praze ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Česko podle šéfa diplomacie plně stojí za mírovým plánem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V tuto chvíli je podle něj jediným východiskem z války. Česká republika byla zároveň s Francií vybrána jako spolupředsedající země první skupiny, která se věnuje jaderné a radiační bezpečnosti Ukrajiny, oznámil dnes Lipavský.

Princip svobodného občana se dříve snažily zničit nacismus, komunismus a další totalitní režimy, nyní jde o ruský putinismus, řekl Lipavský. "Směs imperialismu vycházející z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticimus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie," uvedl. Dokud se Rusko putinismu nezbaví, tak ať bude v Kremlu sedět kdokoliv, vždy bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska, dodal.

Útok na Ukrajinu je podle Lipavského součástí boje Ruska proti liberální demokracii, svobodě a lidským právům. Česko podle něj bude Ukrajině pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba. Podporuje také ustavení zvláštního tribunálu pro zločin agrese spáchaný vrcholnými ruskými představiteli. Velkým úkolem pro demokratické země je vytlačování Ruska z pozic v mezinárodních organizacích, míní.

Zatímco revizi vztahů s Ruskem už vláda schválila, na podobné záležitosti s Čínou pracuje. Asijská velmoc se podle Lipavského svými činy stává nejen konkurentem, ale především systémovým rivalem, který se snaží změnit světový řád. "Musíme si jasně říct, že rostoucí asertivita až agresivita Pekingu pro nás představují ohrožení a přinášejí rizika. Bezprostředním rizikem je spojenectví s Ruskem, výhledově to může být snaha o silové sjednocení s Tchaj-wanem, které by na Evropu mělo devastující ekonomické dopady," poznamenal ministr.

Potenciál české zahraniční politiky je v nových formátech intenzivnější spolupráce například s Německem, Polskem, Francií, Nizozemskem a Skandinávií, řekl Lipavský. Loňské předsednictví v Radě EU podle něj dodalo Česku respekt a posílilo obraz země jako silného člena bloku. "Dokázali jsme se vymanit ze škatulky východoevropské země, která těžko drží tempo se zbytkem Evropy," poznamenal.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Jan Lipavský

Štítky ČR, Svět, Rusko, Ukrajina, Čína, Francie, diplomacie, boje, energie, Lipavský, jaderná, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Sovětský svaz vytvořili marxleninyssti posláním mužíka lenina-Uljanov, herce Trockého, vlaků revolucionářů ze západního exilu za 1 světové váky do Ruska. Mužik s pseudonymem marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně. Po smrti lenina jim to sebral Dzugasvili stalin'tak poslali mužíka hitlera-jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr, nás jim mafie mnichovskou zradou přidala viz filmy Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Wintonovy děti, Rozrušená země, Toman, Ucho, seriál Devadesátky včetně dokumentu, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984. Opravdu řekl asertivita až agresivita ? O válce na yt Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, Minúta pravdy Milana Uhríka, zde generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, exposlanec Jan Keller, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec F.R.Čech, Roman Šmucler na XTV. O nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova na U rádiu Martina Kociánová (3.2.). O důvodech dnešního marasmu čtěte více ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně.

Úterý, 5. září 2023, 05:23Odpovědět

Lipavský: Snahy Putinova režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.