Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Policie obvinila dvě skupiny Vietnamců z obchodu s metamfetaminem

Policie obvinila dvě skupiny Vietnamců, které v českém příhraničí údajně vyráběly či dodávaly metamfetamin. Jedna skupina prý vyrobila z polského léčiva drogu za 70 milionů korun, druhá dodala nejméně 30 kilogramů pervitinu do Německa. Obvinění čelí celkem 22 lidí, 20 z nich skončilo ve vazbě. Novinářům to dnes řekli šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych a Pavel Hoffman z Generálního ředitelství cel.

"Neustále zaznamenáváme zvyšující se organizovanost vietnamského drogového zločinu, i jejich zisky jsou stále vyšší," řekl Hoffman. S Frydrychem se shodl na tom, že v příhraničí ubývá takzvaná drogová turistika, v jejímž rámci si konkrétní uživatelé drog zajíždějí obvykle na tržnice a nakupují tam malé množství zakázaných látek. Místo ní začíná převažovat sofistikovanější organizace přepravy drog.

První z odhalených organizovaných skupin výrobců drog, jejíž členové žili převážně na území Libereckého kraje, se údajně zabývala velkoobjemovou výrobou metamfetaminu i následným prodejem této látky v Česku i v Německu. Celkem prý vyrobila minimálně 70 kilogramů drogy, a to z léku cirrus, který obsahuje pseudoefedrin.

Domovní prohlídky odhalily dvě laboratoře k výrobě pervitinu a pěstírnu konopí. Policisté zajistili 1,75 milionu korun, čtyři auta a dále penzion a hotel, v nichž prý docházelo k trestné činnosti. "Zajištění majetku považuji za velmi důležité, protože je jednou z velmi účinných zbraní v boji proti tomuto typu organizovaného zločinu," podotkl Frydrych. Zadrženým 18 lidem hrozí osm až 12 let odnětí svobody.

Druhá, mezinárodně organizovaná skupina údajně působila ve Šluknovském výběžku v tamních tržnicích. Dodávala pervitin německým kurýrům, kteří zajišťovali jeho distribuci na území svého státu.

"Tržnice mají pro distribuci zejména metamfetaminu strategický význam, protože se nacházejí v těsné blízkosti hranice. Když se tu objeví uniformované jednotky, nelegální činnost okamžitě ustává," popsal Hoffman. Podle něj mají pachatelé k dispozici nejmodernější komunikační prostředky, výkonná auta a výjimkou nejsou ani kamerové systémy, které monitorují okolí tržnic.

Rozkrytá skupina prý v letech 2012 až 2015 zorganizovala několik desítek transportů drog. Počátkem dubna celníci a policisté zadrželi čtyři údajné hlavní organizátory, kteří mohou být v případě prokázání viny odsouzeni na deset až 18 let vězení. Při domovních prohlídkách provedených 8. dubna policie zajistila celkem 2,8 milionu korun jako výnos z trestné činnosti a také trezor, který se jí doposud nepodařilo otevřít.

Zdroj: ČTK
Foto: wikimedia.org

Štítky ČR, Vietnam, kriminalita, drogy, metamfetamin, policie, droga, Pavel Hoffmann, Německo, Národní protidrogová centrála, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila dvě skupiny Vietnamců z obchodu s metamfetaminem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.