Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude přísnější, prezident to podepsal

, aktualizováno 10. srpna 2023, 13:45

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Zpřísnění takzvaného "lex Babiš" se kvůli chybějící regulaci nevztahuje na internetová média. Prezident Petr Pavel tyto úpravy zákona o střetu zájmů dnes podepsal. O prezidentově podpisu předlohy informoval Hrad.

Změny jsou součástí novely o politických stranách, která mění organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Podle nich část pravomocí předsedy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí převezme také od příštího roku nově pětičlenné kolegium, složené z předsedy a členů úřadu.

Schvalování změn ve Sněmovně brzdilo opoziční hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem, který už po prvním zpřísnění zákona vložil v roce 2017 akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Pod Agrofert spadá skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku. Politikům, na něž se bude nová úprava ohledně médií vztahovat, dává novela šedesátidenní lhůtu na to, aby se s ní vypořádali.

Předloha zejména zpřísňuje ustanovení, které brání například poslancům, senátorům, členům vlády a nově i prezidentovi provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, bude se vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Stejně tomu bude u společností v případě zákazu přijímání dotací a investičních pobídek, který míří na členy vlády a nově na hlavu státu.

U médií stanoví schválená novela výjimky. Zákaz by se nevztahoval na případy, kdy periodický tisk vydávají politické strany a hnutí, jejich instituty nebo jimi ovládané společnosti, ani na média, jejichž provozovatelé nemusí vydávat účetní výroční zprávu.

Předloha dále upravuje pokuty za porušení zákazu provozování některých médiích. Funkcionáři, který by se dopustil přestupku prostřednictvím firmy, by mohl dohledový úřad uložit podle návrhu sankci až do tří procent aktiv této společnosti. Před pokutou by úřad navíc nejprve uložil "vhodné opatření", například prodej média.

Schválená úprava také zmírňuje nedávno přijaté omezení využívání údajů z majetkových oznámení vrcholných politiků. Ustanovení, podle nichž mohou být veškeré informace vedené v registru oznámení "použity a dále zpracovávány pouze za účelem zjištění případného porušení povinností veřejného funkcionáře", se bude opět vztahovat jen na vybrané činitele.

Novela má podle vlády více vyvážit role členů a předsedy úřadu pro dohled nad stranami. Umožní členům úřadu svěřit koordinaci dohledové nebo metodické činnosti v určitém úseku působnosti úřadu. Kolegium úřadu bude rozhodovat o vnitřních předpisech či plánu činnosti, schvalovat právní předpisy, metodické pokyny a stanoviska a rozhodovat o opravných prostředcích proti rozhodnutím vydaným úřadem. Předseda úřadu bude nadále řídit činnost instituce.

Úřad dohlíží na to, jak politické strany a hnutí plní zákonné požadavky na transparentnost hospodaření. Zkoumá jejich výroční finanční zprávy nebo provádí vlastní kontrolu, projednává správní delikty a ukládá sankce. Těžiště činnosti úřadu spočívá v dohledu nad transparentním průběhem volebních kampaní.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrPavel

Štítky ČR, Pavel, média, správa, hospodářství, strany, majetek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Jednomu poradci uletěl průvanem kus použitého toaletního papíru do kanclu pavka. Poradci dumají co dělat, jeden se osmělí a jde tam. Tak co říkají poradci ? ,,Pozdě, už to podepsal.,."

Neděle, 13. srpna 2023, 16:10Odpovědět

Jan Strapina

Tak to židoFialoví soudruzi z pětidemolice moc nepomůžou,protože Andrej Babiš stejně jedná s CSG neboli Czechoslovak Group,kterou vlastní jeden pan zbrojař,který je velkým kamošem Miloše Zemana a sponzoroval mu několikrát kampaň!!!!!!!!!Takže se to mine účinkem a Andrej Babiš po prodeji Mafry CSG si stejně bude moct nadále vesele agitovat!!!!!!!!

Pátek, 11. srpna 2023, 16:14Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

A pro ty média co obsluhují lokajové a poskoci podplacení vládou to bude platit taky ? Vládní , falešní farizejové taky vlastní média . Ovšem přes prostředníka .

Pátek, 11. srpna 2023, 15:18Odpovědět

Libor Burian

Další trafika pro převlečené zasloužilé soudruhy soukmenovce. Těším se na výsledky z ČT a ČRozlasu,také fialové (ne)ziskovky barmských žen a jejich časopisu. O důvodech dnešního stavu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde.Dívejte se, čtete, poslouchejte díla která jsem vyjmenoval, je na to akorát počasí.

Pátek, 11. srpna 2023, 11:16Odpovědět

Tomas Jedno

Tak to budete muset smazat polovinu vašich článku co vám tu vypisují soudruzi z ODS a TOP09. :DDDDDDDDDD

Pátek, 11. srpna 2023, 08:49Odpovědět

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude přísnější, prezident to podepsal  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.