Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pět firem z Agrofertu muselo zemědělskému fondu vrátit 2,6 milionu korun

Pět firem z holdingu Agrofert muselo vrátit Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu (PGRLF) dohromady přes 2,6 milionu korun, které neoprávněně získaly jako podporu určenou pro malé a střední podniky. Šlo o dotace na pojištění hospodářských plodin a zvířat. Vrácení peněz firmám nařídily soudy, uvádí web iROZHLAS.cz.

PGRLF vedl s pěti dceřinými společnostmi holdingu Agrofert šest soudních sporů. "V těchto soudních řízeních byl fond ve všech případech úspěšný a v souladu s rozhodnutím soudů již byly danými společnostmi vráceny fondu veškeré prostředky včetně příslušenství," uvedla mluvčí fondu Barbora Šenfeldová. Dodala, že fond uspěl i ve sporu se společností Oseva Agri Chrudim, čímž se počet vyhraných sporů zvýšil na šest.

Vyhrané případy se týkají firem Agro Plchov, SPV Pelhřimov, ZS Vilémov, Zeos Brnířov a Oseva Agri Chrudim. Společnosti čerpaly v minulosti podporu na pojištění hospodářských plodin a zvířat. Po prověrce z roku 2021 vedení fondu zjistilo, že některým firmám byly dotace poskytnuty neoprávněně, protože v době čerpání nesplňovaly statut malých a středních podniků.

Úřad začal po prověrce peníze vymáhat zpět. Vedení Agrofertu pochybení odmítlo, a případy tak skončily před soudem. Aktuální verdikty soudu nechtěl holding komentovat.

Spory s fondem měly pro Agrofert širší dopad, upozorňuje iROZHLAS. Tím, že původně nechtěly firmy problematické dotace vrátit, se odstřihly od čerpání těch současných. Podle dotačních podmínek lesnického fondu totiž nesmí mít žadatel o státní podporu nedoplatky vůči státu či dalším konkrétně jmenovaným institucím, mezi něž patří i PGRLF. To se ale vrácením neoprávněně získaných dotací změnilo.

Koncern Agrofert vlastnil do února 2017 někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Zisk skupiny loni vzrostl o 124 procent na 12,97 miliardy korun. Tržby vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agrofert

Štítky ČR, zemědělství, správa, Agrofert, PGRLF, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Antibabiš jede. Ty peníze byly asi použity na pojištění. Kolik milionů vyinkasovala fialová ,,barmská neZiskovka" a jak v ní byly používány naše peníze ? Dále a více čtěte také pod články Komentář Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi, k tomu je na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2.). Na svobodny-svet.cz článek Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). O eu Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století. Mafie převlečených soudruhů soukmenovců, kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984, citát mužíka s pseudonymem rotschild 1864:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, vše k ovládnutí světa novou totalitou zelenismus migrantismus globalismus dotace euhujerismus kovidismus duhysmus neZiskovky, znečišťování životního prostředí zbrojením, válčením, plýtvání životy, surovinami, energiemi, prací na výrobu vražedného šrotu. To jsou zisky mafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlanky, trubci, komedianti, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, pasáků, vexláků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt , ředitel pošty 468 000, 130 000 neZiskovek...ale peníze mafie hledá u lidí. Viz brněnský sociolog Standa Biler na stream.cz Balíček úspor je vládní halucinace a další...

Neděle, 6. srpna 2023, 09:55Odpovědět

Pavel Zdražil

Jsem zvědav, jestlipak se někdy dovíme v Drbně, informace i o dalších společnostech , které musí vracet dotace.

Pátek, 4. srpna 2023, 05:15Odpovědět

Pět firem z Agrofertu muselo zemědělskému fondu vrátit 2,6 milionu korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.