Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zemi jsme opustili na začátku války. Nejde předstírat, že se nic neděje, říká ruský závodník. Sám vyzývá k míru

Více než pět set dní trvající válka na Ukrajině ovlivnila životy také řady sportovců. Jedním z nich je ruský automobilový závodník Alexey Lukyanuk, který je pro české motoristické fanoušky známou tváří. Na tuzemských rallyových soutěžích startoval již sedmkrát. Invaze Ruska na Ukrajinu mu ale kompletně změnila priority a závody šly stranou. Na tratě se vrátí o nadcházejícím víkendu poprvé od listopadu 2021. Vedle svého jména na okénku ale ruskou vlajku mít nebude.

Dvaačtyřicetiletý rodák z Moskvy v minulosti vybojoval dva evropské tituly v rally, jednou se stal šampionem Estonska a jednou také Ruska. Po invazi Ruska na území Ukrajiny ale oznámil, že do konce války nebude závodit. Po zhruba roce a půl své rozhodnutí přehodnotil a o nadcházejícím víkendu odstartuje do Rally di Roma Capitale v Itálii.

„Rally je součást mého života. Neumím si představit bez toho žít. To, že budu závodit, nebylo jednoduché rozhodnutí. Válka začala a já přišel o sponzory. Na druhou stranu tu byla také ta psychická stránka. Nyní se situace změnila. Můj starý kamarád a spolujezdec Jevegnij Chervonenko měl nápad se znovu spojit,“ popisuje motivaci návratu na tratě ruský pilot. Právě Chervonenko vedle něho usedal v letech 2014 a 2015. Dnes je ukrajinskému spolujezdci třiašedesát let.

„Jsem šťastný, že i přes ty komplikace jsme zůstali v kontaktu a budu startovat v ukrajinském týmu. Vždy jsem se snažil být neutrální a snažil jsem se zůstat mimo politiku. Nejsem ale pohodlný člověk, který všechno odsouhlasí,“ doplňuje Lukyanuk pro redakci Drbny. Svůj postoj proti válce vyjádřil už v minulosti, kdy po anexi Krymu „oblékl“ své závodní auto do polepu s ruskou a ukrajinskou vlajkou doplněnou o nápis „chceme mír.“ Stejně jako řada Rusů má rodinnou historii napříč oběma národy, jeho příjmení je ukrajinské a navíc manželka jeho bývalého spolujezdce Alexeye Arnautova je Ukrajinka.



„Nejde ale o mé příjmení. Je to jen o tom, co se ti děje v hlavě, jak se cítíš v daném prostředí, společnosti či na konkrétním místě. Rusko jsme proto s manželkou a bratrem opustili krátce po začátku téhle katastrofy. Od té doby jsem nebyl v Rusku. Naše životy se určitě kompletně změnily. Nikdo z nás to neplánoval. Je jasné, že jsme nemohli předstírat, že se nic neděje. Nejsme vojáci, jsme obyčejní lidé, kteří chtějí žít normální život v míru. Tak to je,“ popisuje pro redakci Drbny v rozhovoru.

Podobně jako po anexi Krymu otevřeně válku kritizuje. „Samozřejmě je teď nemožné dostat svá slova do Ruska, protože jste okamžitě utlačován či potrestán. V zahraničí je to snazší. Já ale nejsem moc populární a ani aktivní v této oblasti. Myslím, že se o mě nikdo moc nezajímá,“ vysvětluje.

O probíhající válce mluví jako o katastrofě. „Zasáhlo to všechny. Jak jsem řekl, změnilo to kompletně naše životy. Nechtěli jsme to, ale život se zkrátka mění a je to jako čtení knihy, která popisuje historii některých událostí, my jsme toho součástí, nemůžeme otočit strany, abychom se dozvěděli, co bude dál. Nejsme zasažení nějakým způsobem fyzicky, ale po psychické a finanční stránce to určitě cítíme. Je to tragédie a katastrofa,“ říká zkušený závodník a dodává, že nemůže být s ohledem na situaci naštvaný, že mají Rusové zákaz startu na některých událostech a sportovních akcích. „Pořád jsou tady možnosti, jak se mohou účastnit jako jedinci,“ vysvětluje.

Zatímco v roce 2021 startoval na sedmi soutěžích po celé Evropě, v loňském roce a letos žádný start nepřipsal. V únoru 2022 totiž řekl, že do konce války soutěžit nebude. Jeho jméno se na startovní listině objevilo až nyní a to v rámci evropské Rally di Roma Capitale. V minulosti Alexey Lukyanuk bojoval velmi často o nejvyšší příčky, nyní si tak vysoké ambice nedává. Co bude následovat v dalších měsících, netuší. „Upřímně minulost nám ukázala, že nemáme moc plánovat a nikdy nevíme, co se může stát. Vše je velmi nepředvídatelné. Teď chci jet v Římě. Po přestávce, se zdroji, které máme, nejsme takovou konkurencí jako dříve. Nemám vysoká očekávání. Spolujezdec dlouho nezávodil. Bude to pro nás úplně jiné,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alexandre Guillaumot/DPPI/LiveMedia

Štítky Alexey Lukyanuk, rally, motorsport, závody, Rusko, válka, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemi jsme opustili na začátku války. Nejde předstírat, že se nic neděje, říká ruský závodník. Sám vyzývá k míru  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.