Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil etický kodex školy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Situací se komise zabývala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat. Tvrdí, že děkan dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ševčíka se naopak v pondělí zastala Etická komise Národohospodářské fakulty VŠE a dříve i fakultní akademický senát. Ševčík byl například na březnovém protivládním protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie.

„Etická komise VŠE shledala, že projednávané působení Miroslava Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, ve veřejném prostoru České republiky je v rozporu s Etickým kodexem VŠE, který bezprostředně souvisí s morálními hodnotami a morální odpovědností členů akademické obce a rovněž i rolí a společenským postavením vysokoškolského učitele a funkcionáře veřejné vysoké školy,“ píše se podle serveru ve zprávě Etické komise VŠE.

Rektor Ševčíkovi vytýká, že se několikrát účastnil protivládních shromáždění a na některých vystoupil s projevem. Média děkana zachytila i na březnové protivládní demonstraci Česko proti bídě a na následném protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie. Ševčík trvá na tom, že nejsou důvody, aby v čele fakulty skončil. Tvrdí, že u muzea se ocitl náhodou a pouze tam pomáhal zraněnému člověku.

Podle fakultní etické komise Ševčík pravidla školy neporušil. Členové fakultní etické komise mimo jiné uvedli, že aktivity, které mu rektor vytýká, děkan uskutečnil mimo výkon své funkce, ve svém volném čase a často také s výslovným uvedením, že nevystupuje ani za fakultu, ani za univerzitu. Žádné z kritizovaných vyjádření navíc nepronesl na půdě VŠE, upozornili. Poukázali rovněž na to, že Etický kodex VŠE má jen doporučující charakter a nemá povahu vnitřního předpisu univerzity.

Rektor Dvořák děkana Ševčíka v březnu vyzval k rezignaci na post v čele fakulty. Ševčík ale odstoupit odmítl. O dalším působení Ševčíka na postu děkana následně v dubnu rozhodoval akademický senát fakulty. Ten děkana Ševčíka neodvolal. Dvořák mu proto akademickému orgánu předloží svůj návrh na odvolání Ševčíka, poté bude o návrhu rozhodovat celouniverzitní akademický senát. Kdy budou akademické senáty o věci jednat, zatím není jasné.

Podle zákona o vysokých školách může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Podmínkou je předcházející vyjádření akademického senátu fakulty a souhlas akademického senátu veřejné vysoké školy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dárek pro Putina

Štítky ČR, školy, vysoké, VŠE, Ševčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Je hanba všech dvořáků, fi-jalových lhářů, neZiskovkářů, neTop ferikalouspletařka bez mandátu voličů, bendovců, redlrakušanců schovaných za název starostové kterých je tam 6%, celé dnes, soudruzi soukmenovci, vládnoucí převlečené mafie devadesátek viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, Četa a Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám trpaslíky, kudlankami, trubci neschopnými dělat něco pro obyvatele Země. písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Lupo Anetta Tahači.

Čtvrtek, 25. května 2023, 09:40Odpovědět

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil etický kodex školy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.