Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sport je pro Jana Kempu smyslem života. 440 kilometrů na kole završí Beskydskou sedmičkou

PR článek

Jan Kempa je profesionální trenér, který pomáhá lidem dostat se do formy a sportovcům připravit se na závodní sezonu. Sám se teď ale chystá na jednu z největších sportovních výzev jeho života. Během dvou dnů chce uplavat 6 km a dalších 50 km zajet na kolečkových běžkách. Následovat bude 440km jízda na kole završená neuvěřitelně náročným závodem Beskydská sedmička. A proč? Sáhnout si až na dno je ochoten kvůli svému charitativnímu projektu Makám srdcem, ve kterém sportováním vybírá peníze pro neziskové organizace. Každý nasportovaný kilometr, ať už jeho, nebo jeho fanoušků, letos poputuje organizaci Zdravotní klaun. Co vše je Honza odhodlaný udělat, aby se z dětských oddělení ozýval smích, a ne pláč? A jak se vůbec ke sportování dostal?

Z tvého Instagramu i webu jde vidět, že toho děláš opravdu hodně. V prve řadě jsi ale osobní trenér. Co tě přimělo vybrat si toto povolání?
Nejde ani tak o výběr, ale spíš o životní cestu. Od malička jsem býval tlusté děcko, kterému se smáli. To mě štvalo a chtěl jsem to změnit. Kdysi hodně frčely filmy s Rambem a Schwarzeneggerem a právě tihle nařachaní borci mě motivovali k tomu, abych začal cvičit a obecně se zajímat o pohyb. Od patnácti let jsem tak posiloval, běhal, plaval a jezdil na kole. Neustále jsem se sebevzdělával a postupně pak viděl, jak třeba závodní plavci dělají špatně suchou kondiční přípravu. Tak jsem je začal po práci trénovat a natolik mě to naplňovalo, že se z toho postupně stalo moje živobytí.

Od kolika let lidi trénuješ?
Trénuji od svých třiadvaceti, takže přes dvacet let. Nejdřív jsem pomáhal kamarádům, brzy vrcholovým sportovcům. V devadesátkách se ještě špatně získávaly informace a nikdo nic pořádně nevěděl, a tak se moje získané znalosti leckomu hodily.

Jak jim pomáháš dosáhnout ideální kondice?
Aktuálně trénuju třeba plavce, lyžaře nebo kajakáře. Samozřejmě nejsem profesionální plavec, lyžař ani kajakář, takže s dotyčnými dělám tzv. suchou přípravu. V praxi to tedy znamená, že se zajímám o to, jak tělo pracuje v daném sportu při tom daném pohybu. Provádíme pak různá rehabilitační, silová nebo kompenzační cvičení, která tělu dodávají přesně to, co potřebuje, a zároveň pomáhají některým partiím od přetížení.

V rámci svých služeb nabízíš také tréninkové kempy. Jaké zážitky mohou účastníci od kempů očekávat?
Celkem nabízím dva druhy kempů. Jedny jsou metodické a druhé zážitkové. U těch metodických učím lidi pohybu. Některé kempy jsou zaměřené na běžecké lyžování, jiné na plavání nebo na běh. S účastníky pak třeba řešíme, proč běhat nebo jak běhat správně. Během zážitkových kempů přecházíme různé hory a pohoří například na Mallorce nebo v Norsku, kde to dobře znám a mám to tam procestované. Nabízím pak úplně jiné zážitky než cestovka, která by vás do takových míst nevzala.

Co ti sport do života dává?
Jednoduše řečeno mě naplňuje. Tak prosté to je. Samozřejmě mě to taky živí, že jo (smích), ale hlavně mě sport baví a je to můj život. Když jsem ho dělal ještě závodně, hrálo velkou roli také překonávání sama sebe a taková ta chlapská ješitnost, že můžu někoho porazit. Teď už je to spíš o tom, že mě to baví, rád sportuju a zkouším na sobě různé postupy a ty zkušenosti chci předávat dál.

Na svém webu píšeš, že jsi býval skaut. Dokonce dlouhých 16 let, od deseti do šestadvaceti. Co tě na skautovi bavilo nejvíce?
Právě ve skautu se vytvořila má láska k přírodě a k outdooru. Nejvíc se mi asi ale líbila jejich filozofie, když se z každého snaží udělat lepšího člověka. Mají svůj soubor zásad a zákony, které u lidí vytvářejí morální hodnoty. Kdysi jsem si to ale neuvědomoval a říkal jsem si, že to jsou blbosti.

Jaké zkušenosti či ponaučení ti tedy skaut do života dal?
Udělal mě lepším člověkem a dal mi ty správné morální hodnoty, jakože mám pomáhat slabším. Zní to možná jako klišé, ale je to tak. Každý den se snažím udělat nějaký dobrý skutek. A právě to mě vedlo k tomu, abych začal s projektem Makám srdcem. Vím, že bych měl pomoct, když mám tu možnost. Aktivně sportuju, a navíc mám nějaký dosah, tak proč to nevyužít i na něco lepšího než jen pro vlastní prospěch.

Čím se tedy projekt Makám srdcem zabývá?
Funguje to tak, že si každý rok vyberu jednu neziskovou organizaci, u které se mi líbí, co dělá. A díky svým sportovním výkonům a mediálnímu dosahu se snažím té organizaci vydělat peníze na jejich provoz. Jednoduše řečeno.

Kolik let už Makám Srdcem běží?
První ročník se uskutečnil v roce 2021, takže aktuálně je to už třetí. Po každém ročníku jsem si vždy myslel, že další už nebude. Byl jsem unavený a chtěl jsem se více věnovat rodině. Díky obrovské podpoře své ženy, která říká, že vidí, jak mě Makám srdcem naplňuje, se ale k projektu každoročně vracím.

Máš představu, kolik peněz se ti povedlo už za tu dobu vybrat?
Samozřejmě, v prvním ročníku to bylo necelých 400 tisíc. Druhý ročník jsem neměl úplně dobře mediálně podchycený, a tak se vybralo o něco míň, přibližně 110 tisíc. Letos je mým cílem vybrat 500 tisíc.

V letošním roce spolupracuješ s dobročinnou organizací Zdravotní klaun. Jak bude sbírka vypadat tentokrát?
Letos má sbírka tři fáze. První fáze trvá od 1. února do 31. května. Během této doby se všechny nasportované kilometry, které s námi budou lidé sdílet přes Instagram, mění díky našim partnerům na peníze. V květnu sbírka pokračuje několika sportovními akcemi. A na konci měsíce ji pak sám zakončím Ultra Kvadriatlonem.

Na jaké účely vybrané peníze poputují?
Na podporu dobročinné organizace Zdravotní klaun. Ta od roku 2001 pomáhá zejména dětským, ale i geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. V ostatních sbírkách většinou lidé přispívají přímo na to, aby mohli klauni navštěvovat děti v nemocnicích. Nikdo si ale neuvědomuje, že klauni potřebují také zázemí, kde se setkávají, předávají si rady a zkušenosti. Málokdo totiž ví, že Zdravotní klauni jsou fakt profíci, nejsou to jen tak nějací baviči z ulice. Moc dobře vědí, co dělají, pravidelně se vzdělávají, jsou to odborníci na pacientovu duši. Sám jsem se byl na to, jak to funguje, podívat, a je to opravdu obdivuhodná práce. To vše by samozřejmě nešlo bez řádného zázemí - finance by tak měly poputovat právě na provoz organizace, nájem, elektřinu, vybavení klaunů a tak dále.

Jak se mohou lidé sbírky zúčastnit?
Je to velmi jednoduché. Stačí do 31. května přidávat své sportovní aktivity, u kterých lze měřit kilometry (běh, plavání, jízda na kole…) na Instagram jako trvalý příspěvek. Tedy například formou screenu z aplikace. Musí být ale vidět počet nasportovaných km a je nutné označit a sledovat @zdravotniklaun @salomon @jankempa a přidat hashtagy #klaunzdravotni a #makamsrdcem.

Mohou lidé nějak pomoci, i když se nebudou účastnit sportovních aktivit?
Samozřejmě je až do konce května možné přispět nejen pohybem, ale také finančně přes mé stránky makamsrdcem.cz.

V rámci sbírky se v květnu uskuteční i několik sportovních akcí. Na co se mohou účastníci těšit?
Celkem máme v plánu dva metodické sportovní kempy. Ten první, jednodenní, se bude konat už 6. května v Praze a zahrnovat bude běh, silový trénink (TRX) nebo jógu. Účastníci se také mohou těšit na metodiku celoroční tréninkové přípravy, kde se dozvědí proč se hýbat, jak správně vykonávat ty jednotlivé sportovní aktivity a k čemu jim to pomůže. Chybět nebudou ani výživové tipy a zdravá večeře. Druhý kemp je už na celý víkend v Beskydech a obsahově je podobný tomu prvnímu, jen bude více podrobný. Výška vstupného na obě akce je dobrovolná, ale výtěžek opět připadne Zdravotnímu klaunovi. Takže tohle je další způsob, jak mohou lidé přispět.

Sbírka vrcholí koncem května tvým Ultra Kvadriatlonem. Co máš během tohoto sportovního zápřahu v plánu?
Půjde vlastně o dva dny plné sportování, kdy se nezastavím. První den mám v plánu uplavat 6 km v jezeře Milada u Ústí nad Labem a následně kolem jezera ujet 50 km na kolečkových běžkách. Z Ústí se pak přesunu na kole do Třince. Celkem tak ujedu dalších 440 km, takže v podstatě přejedou celou Českou republiku. A následující den mě čeká legendární závod Beskydská sedmička z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm, což je nějakých 100 km běhu a 5 tisíc výškových metrů.

To zní opravdu náročně. Jak takové ohromné množství sportování zvládáš?
Vše je o tréninku. Sportuju nepřetržitě už od patnácti a moje tělo je zvyklé. Samozřejmě, říkám narovinu, že tam budou krize, kdy si budu muset na hodinu, dvě zdřímnout a je jasné, že z toho budu naprosto zničený. I já si na místě projdu šílenými stavy, ale bude mě motivovat, proč to dělám. Abych pomohl. A samozřejmě když uvidím, že lidé přispívají, tak to pro mě bude taky motivace. Ať nezklamu ty lidi a nezklamu Zdravotního klauna.

Můžou tě lidé v průběhu tvé cesty nějakým způsobem sledovat či povzbuzovat?
Jasně, vše se bude vysílat na sociálních sítí, kde bude i doprovodný program, živé vysílání, rozhovory a tipovací soutěže o hodnotné ceny. A během celé doby si diváci budou moct vypůjčit moje uběhnuté kilometry a finančně tak přispět na sbírku. To je vlastně ta hlavní show, protože lidi mají všeobecně rádi, když to moje utrpení, jakože fakt trpět budu, vykoupí tím svým příspěvkem.

Proč si myslíš, že má projekt jako je Makám Srdcem smysl?
Protože tím pomáhám dobré věci. Pomáhám někomu, kdo dále pomáhá. Není to nic sebestředného, nechci se propagovat. Pomáhat by měl každý, a to podle toho, jak může. Já projektem Makám srdcem a tím, že sportuji, profesionálové ze Zdravotního klauna zase pomáhají zlepšovat atmosféru v nemocnicích. Zkrátka, musíme si pomáhat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jan Kempa, klaun, Beskydská sedmička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sport je pro Jana Kempu smyslem života. 440 kilometrů na kole završí Beskydskou sedmičkou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.