Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dezinformátor Čermák dostal u soudu trest 5,5 roku vězení za propagaci terorismu a násilí proti politikům

Do vězení na pět a půl roku poslal plzeňský krajský soud šestatřicetiletého Tomáše Čermáka z Holýšova na jižním Plzeňsku, který na sociálních sítích burcoval své příznivce, aby aktivně bojovali proti novele pandemického zákona. Vyzýval je k tomu, aby násilně převzali politickou moc v zemi. U soudu prohlásil, že šlo jen o nadsázku a touhu se zviditelnit. Za podporu a propagaci terorismu hrozilo muži až 15 let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Podle obžaloby umístil nezaměstnaný a zadlužený Čermák loni v únoru na sociální sítě video, kde apeloval na své diváky, aby použili všechny dostupné prostředky a třeba i za pomoci násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Útoky měly být namířené proti poslancům a senátorům. Dále naléhal tako na to, aby Česká republika vystoupila z EU a NATO.

„Musíme se všichni spojit a udělat pořádný uragán. Musíme těm dobytkům zarazit tipec. Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky. Zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta neudělá nic,“ tak zní část z videa, která je ještě publikovatelná. Čermák se u soudu hájil tím, že chtěl upoutat pozornost.

„Byla to nadsázka. Když mluvíte slušně, tak to lidi nezajímá,“ vysvětloval Tomáš Čermák důvody svého počínání. Dále dodal, že po umístění do vazby měl hodně času přemýšlet a uvědomit si, co mohla jeho slova způsobit. Znovu už nic podobného prý neudělá.

„Ani jeden z členů senátu žádnou nadsázku v tom videu nenašel. Video bylo velmi opravdové, projev obžalovaného velmi rozhořčený, velmi zlý, vulgární. Dosáhlo intenzity a společenské škodlivosti takové, že se jedná o trestný čin, veřejně podněcoval ke spáchání teroristického činu," odůvodnil rozsudek předseda senátu Tomáš Bouček.

„Ze samotného videa je jasné, že není možné mluvit o nadsázce. Stejně tak i z dnešního projevu pana obžalovaného, který se snažil zveličovat své jednání. Nespatřoval jsem u něj nějakou sebereflexi,“ doplnil státní zástupce Martin Bílý.

Důležitým faktem pro rozhodování soudu bylo i samotné načasování videa. Čermák jej totiž sdílel v době, kdy měli lidé za sebou mnoho přísných protipandemických opatřeních. Mezi lidmi panoval neklid a mnozí mohli jeho slova vzít vážně. „Část společnosti byla v době zveřejnění videa velmi náchylná, aby uvěřila tomu, co říká obžalovaný a aby se nechala velmi snadno takovým projevem ovlivnit," konstatoval Bouček.

Pro Čermáka to není poprvé, kdy stanul před soudem. Na konci loňského roku si vyslechl pravomocný podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích, které taktéž sdílel na sociálních sítích. V současné době je spolu s dalšími dvěma muži souzen v Praze za nebezpečné pronásledování a výtržnictví, kdy s mobilním telefonem obtěžovali šéfa České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky dezinformace, Tomáš Čermák, soud, terorismus, krajský soud, pandemický zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Extremismus umožňuje snadné útoky na opozici, nálepkování jako dezinformator viz na yt U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. Škodí věci vybudování pevné střední Evropy - trojmoří. Největší dezinformací byla Tečka za kovidem nebo volební program 5slepence.

Středa, 29. března 2023, 13:15Odpovědět

Dezinformátor Čermák dostal u soudu trest 5,5 roku vězení za propagaci terorismu a násilí proti politikům  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.