Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ukrajina v obraně proti Rusku používá i speciální software české firmy

Ukrajinské bezpečnostní složky v obraně proti Rusku využívají i speciální software od české firmy Compelson. Na základě analýzy dat jim umožňuje získávat informace o přesunu ruských ozbrojených sil nebo o obsahu zpráv mobilních telefonů. Novinářům to sdělil Dušan Kožušník, zakladatel a ředitel společnosti Compelson.

Svůj forenzní software MOBILedit Forensic firma nabídla bezpečnostním složkám Ukrajiny na rok zdarma ihned po napadení země Ruskem. Nyní má Ukrajina k dispozici přes 50 licencí, kromě ministerstva obrany ho využívá třeba státní či vojenská policie, pohraniční stráž nebo Státní úřad pro vyšetřování válečných zločinů.

"Když konflikt na Ukrajině vypukl, vypadalo to jako srážka zajíce s medvědem. Řada firem napříč různými obory ihned Ukrajině podala pomocnou ruku. Protože se v Compelsonu dlouhé roky věnujeme boji se zločinem, považovali jsme za svoji povinnost poskytnout náš software ukrajinským bezpečnostním složkám," uvedl Kožušník.

Software jeho firmy umožňuje analýzou získaných mobilních zařízení a chytrých hodinek získat data například o přesunech vojenských jednotek nebo zprávy či informace o proběhlých hovorech. Umí také analyzovat obsah fotografií v zařízení. Podle Kožušníka tak mohou ukrajinské ozbrojené síly získat například informace, na základě kterých se dají vytrasovat přesuny i základny nepřátelských jednotek.

Software také nabízí funkci, pomocí které lze zjistit, zda byly fotografie umístěné v paměti zařízení pouze staženy z internetu, nebo přímo vyfoceny. Pro potřeby forenzního vyšetřování obrázků a fotografií Compelson kvůli konfliktu na Ukrajině rozšířil možnosti detekce objektů na fotografiích o detekci zbraní a zbraňových systémů. Při analýze tak lze určit, jaké zbraně a vojenská technika jsou na fotografiích.

Vedle softwaru nabídl Compelson ukrajinským složkám také školení v jeho používání. Poskytuje jim také podporu na dálku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Compelson

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, armáda, boje, internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajina v obraně proti Rusku používá i speciální software české firmy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.