Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Češi se složili na nákup 15 systémů protivzdušné obrany pro Ukrajinu

Češi se složili na nákup 15 mobilních systémů protivzdušné obrany Viktor české výroby. Na zbraně v kampani Dárek pro Putina přispěli více než 92,5 milionu korun. Organizátoři to dnes uvedli na twitteru. Systémy budou na Ukrajinu poslány během února, sloužit budou například při obraně proti dronům, kterými na Ukrajinu útočí Rusko. V polovině ledna chtějí organizátoři představit sbírku na další zbraně. Už dříve pomocí příspěvků od lidí pořídili tank Tomáš.

Systém Viktor představuje upravené terénní vozidlo Toyota s dvojicí rychlopalných kulometů KPVT. Podle organizátorů sbírky je zbraň schopná účinně bránit strategické i civilní cíle před nálety sebevražedných dronů i před leteckým bombardováním. Zasáhnout může proti středním i velkým dronům, letadlům a vrtulníkům operujícím v nízké výšce, ale v případě potřeby i proti pozemním cílům. Účinný dostřel je přes dva kilometry. "Zbraň je vybavena denním a nočním protiletadlovým zaměřovačem, i zaměřovačem na přímou střelbu na pozemní cíle," uvádí web Dárek pro Putina.

Podle organizátorů nyní výrobce čeká na automobily, kulomety už má připraveny. "Stroje by měly na Ukrajinu odjet během února," uvedli na twitteru.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

Dárci mohou na nákup zbraní a vybavení pro vojáky na Ukrajině přispět prostřednictvím fiktivního zbraňového internetového obchodu, který vznikl na webu zbraneproukrajinu.cz. Ten má podle organizátorů lidem také ukázat, jak drahé je bránit se agresi, kolik stojí ruční i protitankové zbraně, těžká technika nebo nezbytné vybavení vojáka.

Web uvádí, že na zbraně pro Ukrajinu vybral už přes 352 milionů korun. Dárci přispěli třeba na modernizovaný tank Tomáš, na munici pro něj, na sanitky, drony nebo na výcvik vojáků a záchranářů. "Připravujeme další skvělou českou zbraň. Už máme i jméno a jistě vás pobaví. Spustíme to v první půli ledna," uvedli organizátoři. Zároveň lidi vyzvali, aby nadále posílali příspěvky i na účet ukrajinského velvyslanectví. "Oni moc dobře vědí, co za ně nakoupit," poznamenali.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dárek pro Putina

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, armáda, zbraně, boje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

Pan Dědek je velmi úspěšný podnikatel, jak se dříve říkáválo, selfmademan. Ovšem je vidět, že jeho myšlení je poněkud jednoduché a jednostranné.

Neděle, 1. ledna 2023, 15:30Odpovědět

Češi se složili na nákup 15 systémů protivzdušné obrany pro Ukrajinu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.