Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pekarová Adamová: Realistický termín pro přijetí eura je rok 2030

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila na dnešní stranické programové konferenci v Praze rok 2030 za naprosto realistický pro přijetí společné evropské měny euro. V úvodním projevu také uvedla, že očekává složitou debatu o zvýšení věku pro odchod do důchodu, je ale podle ní nezbytná. Ocenila také českou pomoc Ukrajině po ruské vojenské invazi letos v únoru.

"Nechci si ani představovat, jak by se k pomoci Ukrajině stavěly současné opoziční strany, pokud by se dostaly do vlády," uvedla Pekarová Adamová. Ukrajinci podle ní bojují i za českou svobodu a bezpečí a pomoc vnímá jako základní povinnost. Předsedkyně TOP 09 vyzdvihla to, že ve straně ani ve vládě nezaznamenala ani náznakem pochybnost o tom, zda pomáhat Ukrajině.

Ve vystoupení zmínila Pekarová Adamová řadu témat. Například ohledně přijetí společné evropské měny uvedla, že tento závazek sice v nynějším programovém prohlášení kabinetu není, v programu příští vlády by už ale stanovení data být mělo. "Z důchodové reformy, která přinese udržitelné důchody, nikdy nesmíme slevit," řekla také předsedkyně strany. Za stále aktuální problém pokládá klimatickou krizi, nyní podle ní ustoupil do pozadí jen zdánlivě. S ohledem na dozvuky epidemie covidu-19 a rozpoutání války na Ukrajině Pekarová Adamová uvedla, že nynější vláda převzala správu země v nejhorší možné situaci.

Pekarová Adamová rovněž prohlásila, že pokud má strana působit z vládních pozic i v příštím volebním období, musí spolupracovat s nynějšími koaličními partnery ODS a KDU-ČSL. V narážce na předsedu ANO Andreje Babiše řekla, že díky koaliční spolupráci se podařilo zbavit Česko oligarchy, který pošilhává po maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi jako po svém vzoru.

Předsedkyně TOP 09 mluvila také o protestních shromážděních na pražském Václavském náměstí s účastí desítek tisíc lidí. Nepokládá je za demonstrace protivládní, ale za protisystémové. "A tím systémem, proti kterému jsou vedeny, je demokracie," varovala a zdůraznila nutnost sociálního smíru. Před ohrožením demokracie varoval i místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. "Ta budoucnost je udržet v České republice demokracii, ta budoucnost je nepustit demokracii populistům," řekl.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, TOP 09, měna, důchody, Pekarová, Markéta Pekarová Adamová, Ukrajina, vláda, Praha, demokracie, Česko, pandemie covidu-19, ruská invaze na Ukrajinu, Viktor Orbán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

...měla by ubrat koksu, leze jí to na mozek...

Pondělí, 7. listopadu 2022, 11:36Odpovědět

Alena Simankova

To už Pekarová ve vládě nebude.

Pondělí, 7. listopadu 2022, 10:00Odpovědět

Pekarová Adamová: Realistický termín pro přijetí eura je rok 2030  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.