Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bělorusové v Česku jsou často odříznutí od svých rodin, říká Běloruska

Běloruska Kryścina Šyjanoková žije v Praze a své rodiče z Běloruska viděla naposledy v roce 2019. Ona se kvůli svým aktivitám v Česku nemůže do rodné země vrátit, její rodiče zase kvůli vízovým restrikcím nemohou dorazit na návštěvu Prahy. Právě odříznutí od rodin je jedním z problémů, jímž se zabývá vůbec první kongres Bělorusů v České republice, který se dnes koná v Praze.

"Ve stejné situaci jsou i jiní aktivisté a aktivistky, kteří žijí v Česku, ale kvůli svým aktivitám nesmí do Běloruska, protože by se nejspíše ocitli ve vězení. A někteří ví, že proti nim již bylo zahájeno trestní stíhání. A už vůbec nemluvím o lidech, kteří jsou držiteli či držitelkami mezinárodní ochrany, ať už formou azylu nebo doplňkové ochrany, a do Běloruska cestovat nesmí. Pro ně je to nyní velmi náročné období,“ řekla Šyjanoková, která je zástupkyní běloruské národnostní menšiny ve výboru pro národnostní menšiny zastupitelstva hlavního města a spoluzakladatelka sdružení Bělorusek v ČR "Vieršnica“. "Musí se usadit v cizí zemi, integrovat se, ale zároveň jim chybí například manželka a dcera, které z jistých důvodů zůstaly v Bělorusku,“ naráží na konkrétní případ jednoho z Bělorusů, který se dostal do Česka v rámci humanitárního programu Medevac.

Jak Šyjanoková doplňuje, nehledě na podporu z české strany Bělorusové "stále v řadě oblastí cítí, že jsou házeni do stejného pytle spolu s Ruskem, které je, pokud jde o válku, agresorem." V případě Běloruska je podle ní zase agresorem Lukašenkův režim, který je oddělitelný od běloruského národa. "Chybí proto pochopení toho, že je Bělorusko okupovaný stát, a proto potřebuje úplně jiné zacházení s lidmi, kteří ze země prchají. I proto potřebuje rovněž větší humanitární pomoc, "dodala.

Česká vláda ve svém nařízení z června letošního roku rozhodla, že Rusům a Bělorusům nebudou až do konce března 2023 vydávána víza a povolení k pobytu. Tento krok má sloužit k ochraně zahraničně politických zájmů ČR v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, který byl vyvolán invazí vojsk Ruské federace, jež je podporována Běloruskou republikou, stojí v nařízení vlády.

Zatím se Bělorusům podařilo vyjednat si jen málo výjimek, například pokud jde o studenty, kteří mají mezinárodní, evropské nebo české stipendium. Nesmí však jít o studenty takzvaných kritických oborů

Na restrikce ale narážejí i klienti bank či pojišťoven, kteří jsou občany Běloruska, ačkoli jsou odpůrci tamního režimu. Z České republiky rovněž momentálně nelze poslat žádnou zásilku do Běloruska. "Nejde tady ani tolik o to, že nemůžeme poslat balík rodině, protože ten balík nejspíš stejně rozbalí zaměstnanci běloruské pošty, ale například o to, že nemůžeme poslat dopis běloruskému vězni či vězeňkyni do Lukašenkovy věznice,“ uvedla dále Šyjanoková. Situace v zemi se přitom neustále zhoršuje, právě nyní je podle organizace Vjasna v Bělorusku 1344 politických vězňů

Jak zástupkyně běloruské menšiny v ČR dodala, od začátku jim bylo jasné, že "nebude snadné odstranit plošný vízový zákaz úplně, protože se Česká republika bojí například toho, že by se sem potenciálně mohli dostat třeba i ruští agenti s běloruskými pasy". "My ale od začátku tvrdíme, že Bělorusko není Rusko a že běloruské demokratické síly jsou schopny zajistit potřebnou součinnost ve věci verifikace," doplnila s tím, že budou s českými úřady i nadále pracovat a pokusí se vyjednat Bělorusům další výjimky, které by například umožnily setkání odloučených rodin.

Na organizaci dnešního kongresu se podílí většina běloruských spolků a neformálních sdružení v Česku, nejen těch pražských. Setkání se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti).

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Hanušová

Štítky ČR, Bělorusko, menšiny, správa, Česko, Praha, rodina, Rusko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Vláda ČR, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bělorusové v Česku jsou často odříznutí od svých rodin, říká Běloruska  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.