Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Vraky ukrajinských aut připomínají bombardování města Irpiň

Vraky tří automobilů si ode dneška mohou prohlédnout lidé na Lannově třídě v Českých Budějovicích. Připomínají válku na Ukrajině a vypráví mimo jiné osud rodiny, která se snažila dostat z bombardovaného města Irpiň. Výstava Paměti národa potrvá do 6. listopadu.

K torzu automobilu přichází žena v červené bundě. Prohlíží si vozidlo a po několika vteřinách si z tváře otírá slzy. Lenka Pavlovičová žije od roku 1999 v Česku, pochází ale z Ukrajiny.

„Je to hrozné. Člověk to nemůže pochopit,“ hledá slova žena, která do Českých Budějovic přijela z Táborska a kolem výstavy šla náhodou. Hned jí ale došlo, odkud auta pochází.

„Myslím, že je správné tohle ukazovat. Já osobně to díky bohu nezažila, neviděla jsem tu válku na vlastní oči, ale mám informace o tom, co se na Ukrajině děje. My si neumíme představit, co se tam odehrává. Tohle je ale dobrý nápad. Musíme děkovat za to, co máme tady v Česku,“ říká třiačtyřicetiletá Lenka Pavlovičová při pohledu na prostřílené vozidlo. 

Ukrajinku zároveň těší podpora České republiky směrem k Ukrajině. Na východě země má žena stále část rodiny. „Mamka a táta žijí zhruba 170 kilometrů od Chersonu. Tam už jsou pod Ruskem. Sem je nedostanu, je to složité. Ještě těžší by to bylo s třiadevadesátiletou babičkou,“ vypráví žena a dodává, že se krajany a příbuzné snaží podporovat alespoň morálně. 

„Přejeme si, aby to skončilo. Kdy se to stane, to ale nikdo neví. Nejsem odborník na politiku, ale tohle není správné,“ dodává. 

Když odchází směrem k nádraží, stojí na Lannově třídě už všechny tři vraky. Pochází z ukrajinského města Irpiň, které čelilo bombardování. Obyvatelé měli navíc po vypuknutí válečného konfliktu problém utéct před válkou kvůli zničenému mostu. 

Výstavu dnes v Českých Budějovicích instalovali zástupci Paměti národa. Ti mají v plánu trojici vraků prezentovat i v dalších krajských městech. „Součástí aut je audiostopa. Každý, kdo půjde kolem, může máčknout na tlačítko a poslechnout si příběh toho, kdo vozidlo vlastnil,“ řekl Budějcké Drbně Tomáš Trantina, ředitel jihočeské pobočky Paměti národa. Připomněl, že město zasáhlo bombardování, které se dotklo i humanitárních konvojů. 

Vraky stojí na Lannově třídě v Českých Budějovicích. 

„Náš kolega Martin Kroupa vybíral auta tak, aby tam byla zastoupena nižší střední třída i relativně bohatí Irpiňané. Cílem bylo ukázat, že válka, bombardování a útoky na civilní cíle si nevybírají a nikdo kvůli té rychlosti neměl čas na útek,“ popsal Trantina. 

Za výstavou stojí právě Paměť národa. Její zástupci začali na Ukrajině vyvíjet nejrůznější aktivity už před válkou. Kvůli tomu, co následovalo, se ale činnost rychle změnila. Vznikla sbírka, Češi navázali spolupráci s neziskovými organizacemi a několika městy včetně Irpině. „Díky spolupráci a podpoře jsme tam vnímáni jako dobrý partner. Díky tomu se podařilo vykoupit tato auta od původních majitelů, kterým tak bylo možné alespoň částečně pomoci,“ shrnul Trantina. 

Část veřejnosti s instalací nesouhlasí, což se dnes ukázalo na sociálních sítích. Řada lidí se dotazovala, z čeho je projekt financování, což je možné zjistit na stránkách Post Bellum. Někteří obyvatelé s výstavou nesouhlasí, jiní glosovali, že je v Českých Budějovicích už tak dost vraků.

Přímo na místě se v době instalace rozčiloval jeden člověk. Ostatní kolemjdoucí si auta prohlíželi. „Myslím, že je důležité, abychom si to uvědomili. Je třeba děti učit, aby o tom věděly a nebály se. Je třeba proti tomu bojovat. Je hrozné, že se v dnešní době něco takového odehrává,“ reagovala například šestatřicetiletá Ilona Konopová Kučerová, která příběhy z aut poslouchala se svými dětmi. 

Rozloučili se na nádraží

To, co už jen zdánlivě přiopomíná Chevrolet, vypráví příběh Jurije, který je ředitelem mezinárodní sportovní asociace, jeho manželky Jany a dcerky Jaši. V únoru je probudilo hučení letadel. Z Irpině se poté kvůli kolonám a nedostatku pohonhých hmot dostat nedokázali. Na alternativních trasách navíc Rusové měli střílet do všech aut, ve kterých byly také děti. Janu a Jašu pak zachránil humanitární konvoj. „Jediné, co mi dodalo kapku klidu, byl okamžik, když jsme se potkali očima a z jeho rtů jsem četla: Všechno bude v pořádku,“ vzpomíná Jana na loučení s manželem. Všichni se nakonec potkali v Kyjevě. Při válce nezbylo téměř nic z auta a popelem lehl také jejich byt. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, Paměť národa, výstava, Ukrajina, vrak, auto, válka, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Lenka Pavlovič, okres Tábor, Chevrolet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vraky ukrajinských aut připomínají bombardování města Irpiň  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.