Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě nelze přejít mlčením, řekl Fiala

Reakce České republiky na odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi, řekl při dnešní návštěvě ministerstva vnitra premiér Petr Fiala (ODS). Kvůli ruskému kroku je v kontaktu s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským (Piráti). Podle Fialy nelze postup ruských úřadů přejít mlčením a považovat ho za něco přirozeného. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová odmítla, že by měl případ jakékoliv politické pozadí.

Česká televize v pondělí informovala, že ruské úřady nechaly u Českého domu v Moskvě odstranit část plotu, stavba podle nich nebyla povolená. Ministerstvo zahraničí to považuje za závažné narušení majetku. Český dům nyní funguje pouze v udržovacím režimu. ČR ho uzavřela na začátku března, důvodem byla agrese Ruska vůči Ukrajině a bezpečnost českých občanů v Rusku.

Fiala dnes novinářům řekl, že je s Lipavským v kontaktu. "Reakce ČR bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi a v rámci české diplomacie, dál bych to nekomentoval. Není to samozřejmě akt, který bychom mohli přejít jen mlčením a mohli považovat za něco přirozeného. Tak to určitě není a ČR na to přiměřenými prostředky odpoví," uvedl.

Pracovníci správy tverské městské části v pondělí dopoledne odstranili od Českého domu celkem 19 metrů plotu. Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích je majetek Českého domu nedílnou součástí českého velvyslanectví v Rusku.

"Incidentem se zabýváme, jde o nepřijatelný zásah do českého majetku v Moskvě. Budeme s ruskou stranou komunikovat a protestovat přes diplomatické kanály," uvedl dnes pro Lipavský.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová dnes podle agentury TASS uvedla, že za postupem moskevských úřadů není třeba hledat politiku. O demontáži plotu podle ní bylo rozhodnuto poté, co městský úřad obdržel "řadu stížností" Moskvanů ohledně "nezákonného záboru části pozemku Českým domem". Upozornila také, že Český dům nemá diplomatický status.

Rozsáhlý komplex Českého domu v Moskvě je asi půl kilometru od českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu a je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí. Dokončený byl v roce 1986. Z 50 bytů jsou nyní obsazeny pouze dva. Na chod domu podle ČT dohlíží tři čeští a čtyři ruští pracovníci.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky ČR, Rusko, vláda, diplomacie, Fiala, Hotel Český dům Duchcov, Petr Fiala, Česko, Moskva, Jan Lipavský, Marija Vladimirovna Zacharovová, ODS, Česká pirátská strana, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě nelze přejít mlčením, řekl Fiala  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.