Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražský summit potvrdil absolutní izolaci Ruska

Včerejší pražské jednání prezidentů a premiérů evropských zemí ukázalo absolutní izolaci Ruska a jeho agresivní politiky vůči Ukrajině. Novinářům to večer řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, podle něhož žádný z lídrů nehovořil o kompromisech s Moskvou. Šéf polské vlády rovněž prohlásil, že země Evropské unie musí ukázat jednotu a společně se co nejrychleji odstřihnout od energií z Ruska.

Polsko patří v Evropě k nejhlasitějším stoupencům Ukrajiny a zastáncům tvrdého přístupu k Moskvě. "Rusko je v absolutní izolaci. Tento summit je úspěchem, protože ukázal jednotu zemí toužících po míru a odsuzujících agresivní politiku Ruska," řekl Morawiecki po jednání s kolegy z více než čtyř desítek evropských států.

Polský premiér ocenil, že formát Evropského politického společenství umožnil účast britské premiérky Liz Trussové, jejíž země je dalším státem výrazně finančně i vojensky podporujícím Ukrajinu.

Morawiecki zároveň zpochybnil, že by v Evropské unii nabourával jednotu maďarský premiér Viktor Orbán, který v posledních měsících usiluje o mírnější podobu protiruských sankcí než většina ostatních zemí.

"Nebránil osmému balíku, nic neblokoval," řekl s odkazem na dnes schválenou sankční sadu polský premiér na adresu Orbána, jehož dlouhodobě dobrý vztah s Varšavou se kvůli různému pohledu na válku na Ukrajině zkomplikoval.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky ČR, EU, Evropa, Polsko, Rusko, Ukrajina, summit, diplomacie, boje, předsednictví, Mateusz Morawiecki, Evropská unie, Moskva, Vláda Polské republiky, Viktor Orbán, Liz Trussová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský summit potvrdil absolutní izolaci Ruska  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.