Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Konečně budeme mít jednotnou nabíječku na telefony a další zařízení

Baterka na telefonu vám hlásí, že se vám během pár minut vybije. Rychle proto otevíráte všechny šuplíky, abyste našli nabíječku se správnou koncovkou pro svůj telefon. Nacházíte však jen šňůry od svých starých mobilů, které nepasují na vaše zařízení. Jste frustrování a občas při usilovném hledání padne i nějaké to peprnější slovíčko.

Autorem textu je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Asi každý může říct, že se mu tohle někdy stalo. S tím je však naštěstí konec. Evropský parlament by měl příští týden schválit na svém zasedání ve Štrasburku tzv. harmonizaci nabíječek pro všechna malá a střední elektronická zařízení. Na tento návrh zákona od Evropské komise jsme čekali dekádu a nyní se toho snad už dočkáme. Ve výzkumu z roku 2019 uvedlo 84 procent spotřebitelů, že mají problémy s nabíječkami.

V horizontu dvou let by tak měl platit v EU nabíjecí koncovka typu USB-C pro všechny chytré telefony, tablety a fotoaparáty, sluchátka, přenosné reproduktory a další zařízení. Nová pravidla výrazně usnadní život evropským zákazníkům a ušetří jim také peníze. Výrobci budou mít 15 měsíců na to, aby se novým pravidlům přizpůsobili.

Velké PLUS pro životní prostředí

Elektrická a elektronická zařízení jsou jedním z nejrychleji rostoucích odpadů v EU. Vzhledem k tomu, že každý občan EU vyprodukuje v průměru přibližně 16 kg elektronického odpadu ročně, přinesl by nový zákon zavádějící společnou nabíječku čistší životní prostředí. Evropská komise odhaduje, že vyhozené nabíječky tvoří ročně až 11 tisíc tun elektronického odpadu.  

V Evropském parlamentu si navíc uvědomuje, že technologický vývoj v oblasti elektroniky jde mílovým kroky dopředu. Proto bychom neměli zapomínat i na řešení bezdrátového nabíjení. Zároveň by se nová zařízená nemusela nutně prodávat s nabíječkou, protože častokrát ztratíte telefon, ale nabíječku máte doma a novou nepotřebujete. Automaticky ji dostat k telefonu zapříčiní další hromadění ve vašem šuplíku. Mělo by být na vás, jestli ji chcete, nebo ne.

Jednoduše nastal čas skoncovat s hromadami nepotřebných kabelů, které se nám válejí všemožně po bytě a o kterých víme, že je už nikdy v životě nevyužijeme. Já tuto iniciativu vítám!

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KDU-ČSL

Štítky Tomáš Zdechovský, KDU-ČSL, glosa, Evropská unie, Evropský parlament, Evropská komise, odpad, Štrasburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Konečně budeme mít jednotnou nabíječku na telefony a další zařízení  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.