Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Kdo nahradí v Evropské komisi Franse Timmermanse?

V bruselské bublině se již začíná horečně spekulovat, kdo nahradí nizozemského socialistu Timmermanse, pána Green Dealu a druhou nejsilnější politickou figuru, hned po prezidentce Komise Ursule von der Leyenové. Důvodem je ohlášený návrat nizozemského politického matadora zpět na domácí scénu.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

V listopadu se totiž konají v Nizozemsku předčasné parlamentní volby a Timmermas chce být u toho. Politická situace je v této bohaté zemi značně nestabilní. Předčasné volby jsou odpovědí na rezignaci liberálního premiéra Marka Rutteho, který neustál celonárodní diskusi o změnách v migrační a azylové politice, ale k jeho pádu přispěly i kontroverze, vyvolané bojem proti klimatické změně, postihující nizozemské farmáře.

Frans Timmermans byl i silným kandidátem na post předsedy Komise, ale jeho nominace byla v roce 2019 „sestřelena“ blokem členských států, mezi něž patřila i Česká republika. Poté ale získal silné portfolio komisaře odpovědného za formulování strategie Zelené dohody pro Evropu, souboru politických iniciativ, jejichž hlavním cílem je dosáhnout klimatické neutrality.

Timmermans nemá v Nizozemsku menší ambice než premiérské křeslo. Formálně bude jeho domácí nominace potvrzena 22. srpna, poté musí nastoupit v Komisi na dovolenou. Zůstane po něm jeho strategická role – obrana Green Dealu  – a to už je zajímavá kolonka do životopisu pro toho, kdo ho dostane, byť jen na pár měsíců. Již v červnu příštího roku proběhnou volby do Evropského parlamentu, které přepíšou evropskou politickou mapu včetně složení nové Komise. Zatím lze s jistotou říci pouze to, že Timmermansovo křeslo připadne Nizozemci, ale ne nutně sociálnímu demokratovi či demokratce.

Jeden favorit se již rýsuje. Diederik Samsom, šéf Timmermansova kabinetu, má vystoupit 4. září na Eindhovenské univerzitě na akci věnované zeleným evropským tématům, zejména odchodu Evropy od fosilních paliv. Dobré načasování  a hlavně je to protegé samotného Timmermanse.

Kolem se ale vznášejí další jména. Nizozemská ministryně financí Sigrid Kaagová řekla, že nepovede svou stranu Demokraté 66 do listopadových voleb a je tedy k dispozici.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuto A. Musilem

Štítky glosa, ZBrusu, Aleš Musil, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

R.Wallo. Musíte do minulosti kdy mafie udala a nechala ukřižovatJežíše, osvobodila vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, kolonie, otrokářství, lichva, válčení, zbrojení, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, rezervace,gulagy,, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež, 1:50, rok 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu. Film o ukřižování, mafie si z víry udělala koryto, kšeft, živobytí, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů. Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, Hlava22, Okamžik záblesku. Komuna, Napoleon, mužik s pseudonymem marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně, mužik Uljanova-lenin, herec Trocký s vlaky revolucionářů poslaní za západního exilu za 1 světové váky do Ruska, Dzugasvili-stalin, hitler je jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr, nás jim mafie mnichovskou zradou přidala. K zmíněným na svobodny-svet.cz : Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Na FTV Prima Zlato národu ukradeno. Příběh mužíka s pseudonymem železný a kolik jsme zaplatili za tv Nova. Citát mužika s pseudonymem rotschild 1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, vše k nové totalitě zelenismu, migrantismu, globalismu, jutuberismu, duhysmu, euhujerismu, dotacím, neZiskovkám. Energie, naše levná, vodu nám mafie, překupníci prodávají snad s nedoplatky a penále za dodávky do koncentráků. Inflace přivezena jako v r.2007-8, vyvážení miliard, třetinové mzdy, ceny potravin a všeho, volby v režii soudruhů rycheckých, dvořáků, střížů, pavkovců, chladů, bakulů, bendovců falešných studentů falešných práv a škol prodavačů titulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula nebo dvořák čt. Ředitel České pošty 468000? Jste lékař?

Pondělí, 7. srpna 2023, 00:32Odpovědět

Jan Strapina

Ták pevně doufám ,že my všichni rozumní to těm bruselským pseudo-liberálním fantasmagoristům ve volbách příští rok na jaře sečteme a vláda věcí tvých lide evropský se k tobě navrátí!

Neděle, 6. srpna 2023, 12:46Odpovědět

Libor Burian

K euzmetku: Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, exposlanec Jan Keller, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec F.R.Čech, afrika-náš vzor Roman Šmucler na XTV... Více čtěte pod články Komentář Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi (jako je třeba předvolební ,,program" chcipající bílé petihlavé kobyly), a dalšími články zde, píseň Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, lichváři, vymahači, pasáci, vexláci, tuneláři, odkláněči,zbrojaři, válečníky výrobci vražedného šrotu. Lidé se musí spojit, všichni aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost, uklidit od obcí, starostů, vrátit moc lidem kteří se znají, spolužáci, Sokolové, dobrovolní hasiči, drobní pracující a nevolte mafii.

Neděle, 6. srpna 2023, 10:16Odpovědět

Richard Wallo

Nezlobte se, ale možná máte néjakou duševní poruchu, jinak byste nemohl napsat takovou snůšku lží a nesmyslů o EU.. plácáte blbosti pane Burane

Neděle, 6. srpna 2023, 15:17Odpovědět

Libor Burian

Mám pro vás novinku o hloubce hnoje eu když nestačilo, s čtitulky : bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Sobota, 16. září 2023, 16:11Odpovědět

Libor Burian

Snad už jste si upravil názor, po přečtení, zhlédnutí, poslechnutí těch prací které já tady pouze vyjmenoval a shrnul do časové a dějové linky. Jistě, musíte začít udáním a ukřižováním Ježi a osvobozením vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, z té vraždy človeka si mafie udělala koryto, kšeft, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů a jednají tak dodnes. Film o Ukřižování, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, lichváři, vymahači, tuneláři, odkláněči, pasáky, vexláky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, lepšolid antizemanantibabiš dříve antichartist kavárenští a dále jak píšu.

Úterý, 8. srpna 2023, 11:13Odpovědět

GLOSA: Kdo nahradí v Evropské komisi Franse Timmermanse?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.